Στα «κάγκελα» οι έμποροι της Πελοποννήσου: « Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται»

Στα «κάγκελα» οι έμποροι της Πελοποννήσου: « Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται»

Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται

Σαν κακόγουστο αστείο, σαν κάποιος να μας έκανε πλάκα ακούστηκε η ανακοίνωση για επιβολή αυστηρού lockdown από την κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν ήταν. Τα ενισχυμένα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, αιφνιδιάζοντας όλους τους επιχειρηματίες των οποίων οι δραστηριότητες είχαν «ανοίξει» για τις γιορτές.

Ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι γνώριζε την απόφαση αυτή από την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Οι επιχειρηματίες γιατί έπρεπε να ενημερωθούν τελευταία στιγμή; Προφανώς όλα ήταν προσχεδιασμένα, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για όσα περνούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τους τελευταίους μήνες. Από την μια η κυβέρνηση μας προετοίμαζε για την επόμενη φάση του click away, το click inside και τώρα μας ενημερώνει ότι κλείνει τα πάντα διότι οι πολίτες χαλάρωσαν κατά την διάρκεια των εορτών όταν πήγαν να πάρουν ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι για το παιδί τους. Δεν βγάζει κανένα νόημα όλο αυτό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εμπαίζει και να μην καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει. Σαν επιχείρημα γι’ αυτή την απόφαση επικαλέστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στο να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Σας ρωτάμε λοιπόν σε ποιο κατάστημα δεν τηρήθηκαν τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα και έγινε εστία μετάδοσης του ιού; Σε κανένα, γιατί όλοι μας τηρήσαμε πιστά όσα μας είπατε! Γιατί λοιπόν κλείνετε πάλι τα καταστήματά μας; Πού επηρεάζουν στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, από την στιγμή που δεν αποτελούν εστία μετάδοσης.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που αλλάζει συνέχεια σχέδια και κάθε μέρα προβαίνει σε διαφορετική ανακοίνωση μέτρων σαν να είμαστε πειραματόζωα! Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος και να έχει θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας αντ’ αυτού «πανηγυρίζει» ότι τα έχει πάει καλά σε πρωτοφανείς συνθήκες χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις για την οικονομία αλλά και την υγεία. Σε λίγο καιρό θα κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από πείνα και όχι από τον κορωνοϊό. Η υγεία σαφώς και είναι το ύψιστο αγαθό αλλά και οι επιχειρηματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους με κρατική εντολή θα πρέπει να λάβουν ουσιαστική στήριξη γιατί αυτό είναι το δίκαιο. Το λιανεμπόριο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση σαν διακόπτης που όποτε θέλετε τον ανοίγετε και όποτε θέλετε τον κλείνετε και οδηγείται αυτόματα στον αφανισμό. 

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π. Γεώργιος Βαγενάς ύστερα από τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα συγκάλεσε κατευθείαν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας και ταυτόχρονα ζήτησε σαν επικεφαλής της ΑΔΕΚΕ να συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και στην ΕΣΕΕ. Στο διοικητικό συμβούλιο της Ο.Ε.ΕΣ.Π. αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η κλιμάκωση του αγώνα με συναντήσεις φορέων, συλλόγων και βουλευτών καθώς και ο συντονισμός διαφόρων δράσεων των συλλόγων μελών της.

Ζητούμε άμεσα να σταματήσουν τα πειράματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σεβαστούν επιτέλους τον ιδρώτα των επιχειρηματιών και τις προσπάθειές τους να κρατήσουν τα ρολά των καταστημάτων τους ανοιχτά και αυτήν την χρονιά. Απαιτούμε άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στις περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό και ταυτόχρονη μείωση του ενοικίου για ένα εξάμηνο.

Αδιανόητο να απαξιώνετε την δύναμή μας γιατί τόσα χρόνια βάλαμε πλάτη και στηρίξαμε την οικονομία της χώρας! Αδιανόητο να συνεχίζετε να βάζετε πλάτη στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους, τις μεγάλες αλυσίδες ενώ γνωρίζετε ότι απορρυθμίζετε την αγορά! Μόνο η αξιοπρέπειά μας μάς έχει απομείνει και δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό.

Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Η υπομονή μας τελείωσε!

Εκ της Ομοσπονδίας

Google+ Linkedin