Σήμερα,35 χρόνια μετά…ο Μάνος Λοΐζος δείχνει το δρόμο για ένα «άλλο τραγούδι», που αφορά όλους μας…

Σήμερα,35 χρόνια μετά…ο Μάνος Λοΐζος δείχνει το δρόμο για ένα «άλλο τραγούδι», που αφορά όλους μας…

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου, μα δεν είναι καιρός για μνημόσυνα. Φέτος γιορτάζονται τα ογδοντάχρονα του συνθέτη, με συναυλίες στη Λευκωσία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 

Κι είναι όντως γενέθλια, γιορτή. Η πρόσφατη συναυλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2017, στις αρχές του μήνα, ήταν περισσότερο συναυλία του Λοΐζου παρά συναυλία για το Λοΐζο. Έλειπε καθετί που θα μπορούσε να αποσπάσει το εύκολο ζήτω – οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις-, κι έμενε έτσι χώρος στην αληθινή συγκίνηση να εκδηλωθεί. Έλεγες, να, τώρα θα ανέβει στη σκηνή και θα διευθύνει την ορχήστρα και τους τραγουδιστές. Να, τώρα θα βγει με την κιθάρα να πει το «Μέρμηγκα» και το «Σ’ ακολουθώ».

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε ένας ανήσυχος δημιουργός γεμάτος έμπνευση. Άνθρωπος μαχητικός, πεισματάρης, ερωτικός, τρυφερός, ευαίσθητος, ονειροπόλος, με την ψυχή του δεμένη στο ταξίδι. Ένας συνειδητοποιημένος πολίτης, που με το τραγούδι του και τη ζωή του έπαιρνε θέση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του, απέναντι στη δικτατορία, την καταπίεση, την αδικία, τον κοινωνικό ρατσισμό.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των πραξικοπηματιών  για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 συνελήφθη και κρατήθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας. 

Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ραούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.

Την τριετία 1974 – 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού και συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής.

Το 1978 αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας.

Μάνος Λοϊζος-Μη με ρωτάς (Ερμηνεύει ο ίδιος)

Στις 17 Σεπτέμβρη 1982, ο Ήλιος έγειρε στη δύση του κι άφησε πίσω του θλίψη και πόνο….ο Μάνος Λοΐζος έφυγε από τη ζωή σε ένα νοσοκομείο της Μόσχας σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Η φυσική απουσία του Λοΐζου σίγουρα στέρησε πολλά από το ελληνικό τραγούδι. Όμως, ο χρόνος δεν στάθηκε ικανός να μειώσει την ανάγκη μας να ανατρέχουμε στα αγαπημένα τραγούδια του Μάνου,που δεν έπαψαν ποτέ να μας συγκινούν, να εμπνέουν και να συντροφεύουν την καθημερινότητα μας…

Σήμερα,35 χρόνια μετά…το μοναδικής ομορφιάς έργο του Μ. Λοΐζου δείχνει το δρόμο για ένα «άλλο τραγούδι», που αφορά όλους μας…

Google+ Linkedin