Ρωσική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία και χερσαίες επιχειρήσεις στα σύνορα

Ρωσική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία και χερσαίες επιχειρήσεις στα σύνορα

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και αντιαεροπορικά συστήματα σε διάφορες πόλεις, σε όλη την Ουκρανία, χτυπάει η Ρωσία, παράλληλα με την είσοδο χερσαίων δυνάμεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι διέταξε τον στρατό να πραγματοποιήσει ειδική επιχείρηση στο Ντονμπάς, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητας».

«Οι περιστάσεις απαιτούν να αναλάβουμε αποφασιστική και άμεση δράση», είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης (5 π.μ ώρα Ελλάδας) ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. Πρόσθεσε ότι «οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας. Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με το άρθρο 51, μέρος 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με την την κύρωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και την αμοιβαία βοήθεια με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αποφάσισα να διεξαγάγω ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Επίσης, το RIA-Novosti and το TASS αναφέρουν πως ο Πούτιν κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να «καταθέσουν τα όπλα και να πάνε στα σπίτια τους», λέγοντας πως για ενδεχόμενο αιματοκύλισμα θα ευθύνεται η ουκρανική κυβέρνηση. Πρόσθεσε πάντως πως «τα σχέδιά μας δεν είναι να καταλάβουμε την Ουκρανία, δεν σκοπεύουμε να επιβληθούμε σε κανέναν».

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα.

Η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας υποστήριξε πως τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν από τη Ρωσία, από την Κριμαία και από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου, με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση. Επίσης, από την Ουκρανική πλευρά διαψεύστηκε ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Google+ Linkedin