Προς δεύτερο γύρο οδηγούνται οι εκλογές στην Τουρκία

Προς δεύτερο γύρο οδηγούνται οι εκλογές στην Τουρκία

Προς δεύτερο γύρο οδηγούνται, βάσει των δεδομένων που έχουν καταγραφεί έως τώρα, οι εκλογές στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει προβάδισμα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το προβάδισμα πάντως μειώνεται όσο ενσωματώνονται περισσότερες ψήφοι, με το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρεί κάτω από το 50% όταν η ενσωμάτωση ανήλθε στο 90%.

Κατά το πρακτορείο Anadolu, στο 91% των εκλογικών τμημάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 49,9% έναντι 44,4% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Σινάν Ογκάν συγκεντρώνει 5,3%. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την τουρκική Εθνοσυνέλευση, το ΑΚΡ του Ερντογάν συγκεντρώνει 36,2% έναντι 24,4% του CHP του Κιλιτσντάρογλου.

Πόλεμος δηλώσεων

Τα δύο στρατόπεδα, πάντως, έδιναν μέχρι αργά το βράδυ διαφορετική εικόνα σχετικά με το ποιος έχει το προβάδισμα. Σε μια πρώτη του δήλωση στις 8 μ.μ., ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «εμείς έχουμε το προβάδισμα». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί το προβάδισμα βάσει των αποτελεσμάτων μέχρι τώρα.

Ακολούθησε δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέσω Twitter ανέφερε ότι η «βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων» από το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ισοδυναμεί με «κλοπή της βούλησης του λαού». Σε νεότερη ανάρτησή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.

Ιμάμογλου: Νέος πρόεδρος θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου, μη βλέπετε τα αποτελέσματα του Anadolu

Την εκτίμηση ότι, τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο κ. Ιμάμογλου κάλεσε τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με το Reuters, να μην λαμβάνουν υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ανέφερε, δε, ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 45% του Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Άγκυρας σημείωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει το προβάδισμα με ποσοστό 47,42%, έναντι 46,8% του Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την υποβολή ενστάσεων σε εκλογικά τμήματα όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Πηγές της τουρκικής αντιπολίτευσης τις οποίες επικαλείται το Reuters, εξέφρασαν νωρίτερα την εκτίμηση ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της βραδιάς. Ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για θετική εικόνα στα αρχικά αποτελέσματα.

Google+ Linkedin