Πραξικόπημα στρατιωτικών και αβεβαιότητα στο Μάλι

Πραξικόπημα στρατιωτικών και αβεβαιότητα στο Μάλι

Στρατιωτικοί που έχουν στασιάσει στο Μαλί συνέλαβαν τον πρόεδρο της χώρας Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και τον πρωθυπουργό Μπουμπού Σισέ αργά σήμερα το απόγευμα στο Μπαμακό, επιβεβαίωσε ένας από τους ηγέτες της ανταρσίας.

«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του» προέδρου, είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Μάλι, πρώην γαλλικό Σουδάν, είχε ξαναβιώσει πραξικόπημα το 2012, με αφορμή την εξέγερση των Τουαρέγκ. Πέρσι τον Οκτώβρη υπήρχαν και πάλι φήμες για πραξικοπημα, και ομάδα τζιχαντιστών είχε σκοτώσει 250 στρατιώτες της χώρας.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ πάντως είχε εμφανιστεί με μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή διαλόγου για να τερματιστεί η κρίση. Δεν διευκρίνισε όμως με ποιους θέλει να κάνει διάλογο ούτε αν ο ίδιος δεχόταν πιέσεις.

«Το ξέσπασμα που παρατηρείται αντικατοπτρίζει μια κάποια απογοήτευση που μπορεί να είναι δικαιολογημένη», ανέφερε.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη στάση. Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη βάση του Κατί, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της ανταρσίας είναι ότι οι στρατιώτες ήταν απλήρωτοι, ενώ υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για τα κίνητρα.

Τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM εκκενώθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον Καλίφα Ναμάν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν επίθεση στο κανάλι, το οποίο εξακολουθεί να μεταδίδει μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τη στάση ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

Ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί όλους τους πολίτες του Μάλι να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Google+ Linkedin