Παύλος Σιδηρόπουλος: 31 χρόνια από τον θάνατό του

Παύλος Σιδηρόπουλος: 31 χρόνια από τον θάνατό του

O Παύλος Σιδηρόπουλος, σε ηλικία μόλις 42 ετών, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 1990, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια μουσική κληρονομιά.

Οπως όλα εκείνα τα πυροτεχνήματα, άστραψε και αποχώρησε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 42 ετών, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια μουσική κληρονομιά, όχι μόνο για τη ροκ μουσική σκηνή, αλλά για την Ελλάδα γενικότερα.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας, ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά, ανιψιός της πεζογράφου, παιδαγωγού και δημοσιογράφου, Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Το ξεκίνημα της καριέρας του

Η μουσική του πορεία ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το 7ινστο «Ο Ντάμης ο σκληρός».

Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».

Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.

Το 1979, ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά. Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ’ αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο θάνατος του Παύλου Σιδηρόπουλου

Οι συνθήκες θανάτου του Παύλου Σιδηρόπουλου, δεν είναι ξεκάθαρες. Άλλοι μιλούν για αυτοκτονία και άλλοι για ατύχημα.

Από όσα έχουν δει την κοινή θέα γνωρίζουμε ότι:

Εκείνο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 1990 ο Σιδηρόπουλος βρισκόταν στο σπίτι της φίλης του Ηδύλης Τσαλίκη. Δεν είναι γνωστό αν εκείνη την μοιραία βραδιά ήταν μόνο αυτός και η κοπέλα στο σπίτι στο Νέο Κόσμο ή υπήρξαν περισσότερα άτομα.

Ο Παύλος πρέπει να πήρε μια μεγάλη δόση ηρωίνης, που τον έριξε σε κώμα. Αυτό, πρέπει να έγινε γύρω στις 4 το πρωί. Όμως, η φίλη του άρχισε να ανησυχεί και να παίρνει τηλέφωνα γύρω στις 11 ή 12 το μεσημέρι.

Ειδοποίησε τον Αλέκο Αράπη και ύστερα τον Βασίλη Πετρίδη (μέλη του συγκροτήματος Απροσάρμοστοι), που της είπαν να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο. Δυστυχώς, όταν έγινε αυτό το τηλέφωνο και ήρθε το ασθενοφόρο, ήταν αργά. Ο Βασίλης Πετρίδης που είχε πάει εκεί, είπε, πως τον είδε μελανιασμένο, πράγμα που σημαίνει πως ήταν νεκρός.

H τελευταία συνέντευξη του Παύλου Σιδηρόπουλου:

Google+ Linkedin