«Πέταξε το γάντι» ο Πιτσάκης: Δημιουργία κοινού φορέα για την ουσιαστική αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου της Πελοποννήσου

«Πέταξε το γάντι» ο Πιτσάκης: Δημιουργία κοινού φορέα για την ουσιαστική αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου της Πελοποννήσου

Το γάντι στους αυτοδιοικητικούς της Πελοποννήσου πέταξε ο Παναγιώτης Πιτσάκης , με την διττή του ιδιότητα ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου , καλώντας τους να αναλάβουν την πολιτική πρωτοβουλία δημιουργίας ενός κοινού φορέα εξωστρέφειας , με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα Επιμελητήρια , με σκοπό την ουσιαστική ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου της Πελοποννήσου και την σύνδεσή του με τον πολιτισμό και του τουρισμό.

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαιρετικά θετικός ο απόηχος από την διαδικτυακή ημερίδα για την εξαγωγική ανάπτυξη της Πελοποννήσου

Εξαιρετικά θετικός ήταν ο απόηχος από την διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ, με την συμμετοχή των Προέδρων των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου και του εντεταλμένου συμβούλου της περιφέρειας, σε θέματα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με βάση τη μελέτη του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ: «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια».

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των συμμετασχόντων επιμελητηριακών παραγόντων, ήταν η αγωνία τους για το μέλλον της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα, για τις προοπτικές εξαγωγικής ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα, που, κατά την τεκμηρίωση της μελέτης του ΣΕΒΕ, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Τα βασικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν είναι ότι, το στοίχημα αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων και “καλύτερα εκπαιδευμένων εξαγωγέων” του αγροδιατροφικού τομέα, παραμένει και σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα επιζητούμενα για την περιφερειακή οικονομία της Πελοποννήσου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πιτσάκης, με την διττή του ιδιότητα ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αφού υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της χώρας και της Ε.Ε. στην παραγωγή και εμπορία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ  και τόνισε την ανάγκη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της αγροδιατροφής, πρότεινε την σύσταση ενός νέου και καινοτόμου φορέα εξωστρέφειας μικτού χαρακτήρα, με την συμμετοχή των Ο.Τ.Α. α΄ & β΄ βαθμού, του  Περιφερειακού Πανεπιστημίου και φυσικά, των Επιμελητηρίων (που είναι περισσότερα συνδεδεμένα με την πραγματική ζωή και την πραγματική επιχειρηματικότητα), ώστε αυτός ο φορέας να συντονίσει την αυτονόητη προσπάθεια χάραξης μιας μακροπρόθεσμης περιφερειακής στρατηγικής για την αγροδιατροφή  και τις εξαγωγές, που από κοινού θα εκπονηθεί  και μέσα από την εφαρμογή καλών πρακτικών θα διαχειριστεί την υλοποίηση δράσεων που, ενδεικτικά, έχουν να κάνουν:

-Με την ενίσχυση της συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα για την ορθολογικότερη αξιοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής.

-Με την αξιοποίηση του «brain drain», ελκύοντας Έλληνες επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μέντορες σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

-Με την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων αγροτών, οι οποίοι έχουν υψηλότερη εκπαίδευση και καλύτερη ανταπόκριση στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και επιχειρηματικών στρατηγικών.

-Με πρωτοβουλίες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως φεστιβάλ αγροτουρισμού κλπ.

-Με την καλύτερη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

Δείτε την τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Πιτσάκη.

Ολόκληρη την ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την παρακολουθήσετε (ΕΔΩ) από το κανάλι του ΣΕΒΕ στο YouTube.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ερμού 2, 20131, Κόρινθος / 27410-24464 (933)

media@korinthiacc.gr / www.korinthiacc.gr

Google+ Linkedin