Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΑΝΟΣ – Το ντοκιμαντέρ του NEWS 24/7 για τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΑΝΟΣ – Το ντοκιμαντέρ του NEWS 24/7 για τον Θάνο Μικρούτσικο.

Το NEWS 24/7, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσιάζει ένα βίντεο-αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου δημιουργού που πίστεψε στα όνειρα και δημιούργησε φως. Είκοσι φίλοι και συνεργάτες του από το χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής, μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και σκιαγραφούν ένα πορτρέτο μνήμης, απουσίας, αφοσίωσης και αγάπης.

Τους προβολείς στήσε…

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Θάνος έφυγε από κοντά μας. Και όμως, δεν έφυγε στιγμή από δίπλα μας. Δεν έλειψε στιγμή από μέσα μας. Είναι ένας από εκείνους τους υπέροχους, σπάνιους, αθάνατους Έλληνες, που πάντοτε θα είναι παρόντες για να μας θυμίζουν ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε. Και αυτό, γιατί δημιούργησε φως και δε διαπραγματεύτηκε ούτε μια στιγμή την παντοδυναμία του ονείρου. Αντιθέτως, πίστεψε σε αυτό, ως κάτι χειροπιαστό, πραγματικό, σε μια πολυεπίπεδη αλληλουχία τάσεων, ιδεών, αισθήσεων και αναζητήσεων πάνω στο πεντάγραμμο. Ο Θάνος αποτέλεσε την απόλυτη πρόκληση παθιασμένης διεκδίκησης, καλώντας σε μια διαρκή “επανάσταση” μέσα από ένα πλέγμα καλλιτεχνικής έντασης, που από μόνη της μετατράπηκε σε ένα ιδιοφυές υλικό αισθητικής και αρμονίας, βασισμένο σε πολύπλοκες συνθετικές δομές που αποτυπώθηκαν ως μερικές από τις ωραιότερες και πληρέστερες σελίδες της ελληνικής μουσικής.

Στη μεγάλη του περιπλάνηση, “παραβίασε” τους κανόνες της συμβατικής αντίληψης, διατύπωσε το τέλος των νομιμοποιημένων ως “ιδανικών” μηχανισμών και μοιραία, μάς οδήγησε σε μια γιορτή έκστασης, απελευθερώνοντας ηχητικές συγκρούσεις και επινοώντας αριστουργηματικά πεπρωμένα. Η “αφήγησή” του αποδείχτηκε ένα μνημείο έμπνευσης, περιπέτειας και ενδοσκόπησης, αποτυπωμένο σαν ένα κλειδί που άνοιξε τις πύλες ενός ανατρεπτικού πεδίου βαθιάς εκφραστικής προσέγγισης, η οποία έκλεισε μέσα της με την ίδια ευκολία, ένα στοχασμό, μια ανάσα, αλλά και το ίδιο το σύμπαν. Ο Μικρούτσικος κατάφερε να γοητεύσει την τελειότητα και να φτάσει βαθιά στον πυρήνα της τέχνης, αγγίζοντας με κάθε πιθανό τρόπο τη ζωντάνια της ψυχής με την υφή μιας μοναδικής μέθης. Αμετανόητα γενναιόδωρος, αποτύπωσε συνεχόμενους “θριάμβους” σε κάθε καμβά που φιλοτέχνησε.

Google+ Linkedin