Μουντιάλ του 62΄,Χιλή εναντίον Ιταλίας : Το πιο βρώμικο ματς όλων των εποχών που εξελίχθηκε σε βίαιο λουτρό αίματος

Μουντιάλ του 62΄,Χιλή εναντίον Ιταλίας. Ο συγκεκριμένος αγώνας θεωρείται μέχρι σήμερα ο πιο βίαιος και σκληρός στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιριστές αντί να παίζουν μπάλα, έπαιζαν ξύλο μεταξύ τους. Και ο διαιτητής με τους αστυνομικούς προσπαθούσαν να τους χωρίσουν, χωρίς να τα καταφέρνουν.Οι σχέσεις Ιταλίας – Χιλής ήταν ήδη τεταμένες πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας.
Μετά από 12 χρόνια η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου επέστρεφε στη Ν. Αμερική. Μετά από σκληρή διεκδίκηση της Αργεντινής οργανώθηκε τελικά στη Χιλή. Η Ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε ζητήσει να μην διοργανώσει η Χιλή το Μουντιάλ, εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έγινε το 1960.Η Χιλή, απαντώντας στο αίτημα της Ιταλίας, επέμεινε να φιλοξενήσει το Κύπελλο. Πίστευε ότι η διοργάνωση αυτή θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των υποδομών και θα άνοιγε τον δρόμο προς την ακμή της οικονομίας.
Τότε η Ιταλία έδειξε την ανήθικη πλευρά της…
Οι ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ήταν τρέλα να αφήσουν τη Χιλή να διοργανώσει το Μουντιάλ.Δημοσίευαν άρθρα που υπονόμευαν την πόλη του Σαντιάγο. Χαρακτηριστικά έλεγαν πως η πόλη έμοιαζε με χωματερή και πως δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα. Συμπλήρωναν ότι ο λαός ήταν υποσιτισμένος και αναλφάβητος και πως υπήρχε μεγάλο ποσοστό γυναικών που είχαν καταφύγει στην πορνεία. Από την πλευρά της, η Χιλή δημοσίευσε στον Τύπο πως οι Ιταλοί ήταν φασίστες, μαφιόζοι και τοξικομανείς.
Ήταν τέτοιο το μπαρούτι που μύριζε, που η αγγλική «Daily Express» έγραφε προειδοποιητικά: «Η διοργάνωση έχει όλους τους οιωνούς για να εξελιχθεί σε ένα βίαιο λουτρό αίματος. Τα ρεπορτάζ μοιάζουν με διαγγέλματα για το πεδίο της μάχης».
Χαρακτηριστικό γεγονός, το οποίο αποδεικνύει ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει, ήταν ότι Χιλιανοί φίλαθλοι είχαν ξυλοκοπήσει έναν Αργεντίνο δημοσιογράφο, γιατί νόμιζαν ότι ήταν Ιταλός. Η συνέχεια της κόντρας δόθηκε μέσα στο γήπεδο στις 2 Ιουνίου το 1962 στον αγώνα μεταξύ της Χιλής και της Ιταλίας.
Η «μάχη του Σαντιάγο»
Η ώρα ήταν 15:00 μ.μ., όταν ο Βρετανός διαιτητής, Κεν Άστον σφύριξε την έναρξη του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Στο στάδιο του Σαντιάγκο, Νασιοναλ, βρίσκονταν 65.000 φίλαθλοι, κάνοντάς το ασφυκτικά γεμάτο.
Ο αγώνας είχε συμπληρώσει μόλις 12 λεπτά, όταν ο Ιταλός παίκτης, Τζιόρτζιο Φερίνι, έκανε το πρώτο σκληρό φάουλ σε Χιλιανό παίκτη. Ο δεύτερος με τη σειρά του ανταπέδωσε με μια γροθιά. Ο διαιτητής απέβαλε τον Ιταλό ποδοσφαιριστή, ο οποίος αρνήθηκε να αποχωρήσει. Χρειάστηκε να επέμβουν οι αστυνομικοί για να απομακρυνθεί ο παίκτης από το γήπεδο.
Ο αγώνας χρειάστηκε να διακοπεί πολλές φορές, ενώ απαραίτητη ήταν και η παρέμβαση της αστυνομίας. Πολλές φορές επίσης, κρίθηκε απαραίτητη και η παρέμβαση των παραγόντων της FIFA για να καταφέρουν να “χωρίσουν” τους παίκτες, οι οποίοι δεν σταματούσαν να χτυπούν, να βρίζουν και να φτύνουν ο ένας τον άλλον.
Το πιο σκληρό φάουλ του αγώνα ήταν του Χιλιανού παίκτη Σάντσες που έριξε γροθιά στον Ουμπέρτο Μάτσιο της Ιταλίας και του έσπασε τη μύτη.Σε μια άλλη φάση του αγώνα, ο Χιλιανός παίκτης Σάντσες γρονθοκόπησε ξανά τον Ιταλό ποδοσφαιριστή Ντάβιντ. Εκείνος σε μια διεκδίκηση, τον κλώτσησε στον λαιμό και αποβλήθηκε από τον αγώνα. Η ομάδα της Ιταλίας μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας δύο παίκτες λιγότερους. Η Χιλή κατάφερε να βάλει δύο γκολ λίγο πριν την λήξη και έτσι κέρδισε τον αγώνα και κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά,όπου ηττήθηκε από τη Βραζιλία η οποία κατέκτησε και το Κύπελλο..
Οι παίκτες των δύο ομάδων έφυγαν από το γήπεδο γεμάτοι αίματα…[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=uOtL1m1o_ok[/embedyt]
Μερικά χρόνια αργότερα, ο διαιτητής του αγώνα Κεν Άστον επινόησε την κίτρινη και κόκκινη κάρτα, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Google+ Linkedin