Μην βρίζετε τον Μητσοτάκη για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπάρχουν σοβαρότεροι λόγοι

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Τα τελευταία χρόνια, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις επέβαλαν απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, (τοποθετώντας ακόμη και ελεύθερους σκοπευτές για να προστατεύσουν τους Γερμανούς καλεσμένους τους), χαρακτηρίζαμε τους εκάστοτε πρωθυπουργούς «μπάσταρδους» – από το παρατσούκλι του βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου του Κατακτητή (ευρύτερα γνωστού ως Γουλιέλμου του Μπάσταρδου), ο οποίος επέβαλε απαγορεύσεις κυκλοφορίας στους υπηκόους του.

Ακόμη και η ΝΔ άλλωστε χαρακτήριζε στο παρελθόν «αντιδημοκρατική εκτροπή» τις απαγορεύσεις συναθροίσεων που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ για να επιβάλει το δικό του μνημόνιο.

Όσο και αν θα θέλαμε όμως να αποδώσουμε τον τίτλο του «μπάσταρδου» και στον Μητσοτάκη, θα ήταν λάθος να το κάνουμε με αφορμή τους πρόσφατους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας μπορεί να είναι επιβεβλημένο μέτρο, όπως απέδειξε η εμπειρία της Κίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού της Κίνας, Σαν Σουοπέγκ, που βρίσκεται στην Ιταλία για να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη χώρα, απόρησε με το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Ομολογουμένως τα επιχειρήματα εναντίον της απαγόρευσης είναι πολλά και αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης.

Αρκετοί νομικοί επισημαίνουν, ότι η απόφαση του πρωθυπουργού βρίσκεται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, καθώς το άρθρο 5 παρ.3 του Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης στην ελληνική επικράτεια, ανήκει (όχι τυχαία) στον σκληρό πυρήνα των μη αναθεωρήσιμων διατάξεων και δεν μπορεί να ανασταλεί ούτε με την κήρυξη πολιορκίας.

Την ίδια στιγμή ο ειδικός εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράϊαν, ξεκαθάρισε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας δεν θα φέρουν αποτελέσματα αν δεν συνοδεύονται από «ισχυρά μέτρα για τη δημόσια υγεία», καθώς μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις ο ιός θα κάνει την επανεμφάνισή του.

Προσοχή όμως, δεν είπε ότι οι απαγορεύσεις είναι λανθασμένες αλλά ότι πρέπει να συνοδευτούν από σημαντικότερα μέτρα, τα οποία εν τέλει συνοψίζονται στη φράση… test, test, test.

Άλλωστε και ο αντιπρόεδρος του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού είπε και κάτι ακόμη. Ότι μαζί με την κυκλοφορία «πρέπει να σταματήσει και κάθε οικονομική δραστηριότητα».

Θα λέγαμε για να είμαστε ακριβείς ότι πρέπει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που προσφέρει κέρδη στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι 100% απαραίτητη για την επιβίωση των πολιτών. Και ακόμη και τότε θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη προστασία των εργαζομένων, όσο και αν αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται η πραγματική ευθύνη της κυβέρνησης…

Τα μέτρα που λαμβάνει ο Μητσοτάκης δεν είναι λανθασμένα per se αλλά επιβάλλονται με λάθος σειρά προτεραιότητας καθώς η κυβέρνηση δεν τολμά να θίξει εδραιωμένα συμφέροντα και εν τέλει το ίδιο το σύστημα παραγωγής που η ίδια υπηρετεί.

Θα ήταν παραδείγματος χάριν πολύ σημαντικότερο και επείγον να επιτάξουν ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και εργοστάσια, που θα μπορούσαν να κατασκευάζουν προϊόντα για την προστασία του πληθυσμού. Ακόμη και κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούσαν να περάσουν στον έλεγχο του κράτους για να κατασκευάζουν νοσοκομεία, ακολουθώντας και πάλι το παράδειγμα της Κίνας που οικοδομούσε νέες μονάδες μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Σε σχέση με όλα αυτά τα μέτρα η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πολύ πιο σκληρή και ριζοσπαστική απόφαση. Θα έπρεπε λοιπόν να έπεται και όχι να προηγείται.

Ο Μητσοτάκης δεν είναι «μπάσταρδος» επειδή απαγορεύει την κυκλοφορία.

Ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, είναι «μπάσταρδοι» γιατί διέλυαν για δεκαετίες το δημόσιο σύστημα υγείας κατ’ εντολή Ελλήνων επιχειρηματιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι «μπάσταρδοι» γιατί άδειασαν τα δημόσια ταμεία, πληρώνοντας ένα παράνομο δημόσιο χρέος – το οποίο μάλιστα κατάφεραν να αυξήσουν ύστερα από δέκα χρόνια αιματηρής λιτότητας – αντί να κρατούν αποθεματικά για την προστασία των πολιτών σε περιόδους κρίσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να κατέβουμε στους δρόμους και να τους αναγκάσουμε να κρυφτούν στα λαγούμια τους.

Απλώς… όχι τώρα.

ΠΗΓΗ

Google+ Linkedin