Μήνυμα μαχητικό και ελπιδοφόρο : “ ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια”

Μήνυμα μαχητικό και ελπιδοφόρο : “ ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια”

Μήνυμα μαχητικό και ελπιδοφόρο έδωσαν χθες ,Κυριακή 7 Ιούνη, από το οροπέδιο της «Μικρής Ζήρειας» ,κάτοικοι και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής ,που είπαν ένα βροντερό “ΟΧΙ” στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών ,που θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μιας περιοχής εξέχουσας οικολογικής σπουδαιότητας,όπως είναι η «Μικρή Ζήρεια».

Στην ίδια λογική ,της ομόθυμης αντίδρασης ,κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των δημάρχων Βλάση Τσιώτου και Σπύρου Σταματόπουλου,αλλά και του έμπειρου αυτοδιοικητικού Σπύρου Αποστολόπουλου, που από την αρχή έχει μπει “μπροστάρης” κοινών ενεργειών και συντονισμένων δράσεων των δυο δήμων της Δυτικής Κορινθίας.

Στις τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών,πρώτος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος και με δυο λέξεις “Δεν διαπραγματευόμαστε” έστειλε το μήνυμα στους επίδοξους “επενδυτές” ότι θα τον βρουν απέναντι στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ,που εκμεταλλεύεται ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι : Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε!

“Οι νόμοι καταλύονται στα οδοφράγματα” πρόσθεσε με πολιτικό νόημα ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος,γνωρίζοντας ίσως ,από την μεγάλη αυτοδιοικητική του εμπειρία, ότι όταν οι νόμοι δεν καταλύονται στα οδοφράγματα …γίνονται πλαστελίνη στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων …που αποδεδειγμένα αδιαφορούν για το αν η αιολική «μπίζνα» έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος ,κάποιο ψήγμα “αυτοκριτικής” είχε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού,που ήταν ο μοναδικός από τους τοπικούς βουλευτές που παρευρέθηκε στην συνάντηση διαμαρτυρίας. Ωστόσο και σ’ αυτό το ψήγμα “αυτοκριτικής” δεν ακούστηκε κουβέντα για το ποιος δημιούργησε το γενικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας της «αγοράς» εκμετάλλευσης του αέρα,αφήνοντας τις λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές να τις διαμορφώσουν οι ίδιες οι εταιρίες…

Συμπερασματικά, λοιπόν ,τείνουμε να συμφωνήσουμε με τα αρχικά λόγια του Σταματόπουλου ότι το μαχητικό και ελπιδοφόρο μήνυμα της χθεσινής συνάντησης διαμαρτυρίας ήταν το ότι : η κοινωνία των πολιτών ξεπέρασε τους θεσμικούς πολιτικούς…

Βεβαίως,ζητούμενο παραμένουν οι συντονισμένες μορφές πάλης που θα δρομολογήσουν ΜΑΖΙ αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών. Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα και σύνεση…αλλιώς, “βάζουμε το κάρο μπροστά απ’ το άλογο”.

Google+ Linkedin