Μάρθα Καραγιάννη: Η Finos Film αποχαιρετά τη «γοργόνα» της

Μάρθα Καραγιάννη: Η Finos Film αποχαιρετά τη «γοργόνα» της

Η Μάρθα Καραγιάννη άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 82 ετών, το μεσημέρι της Κυριακής (18/9).Υπήρξε μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Αφοπλιστική, αυθόρμητη, ειλικρινής, πανέμορφη. Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν μια σταρ! Πληθωρική με ακαταμάχητο στυλ, γοήτευε μόνο με το βλέμμα της. Οι άντρες την ποθούσαν, οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν.

Το 1956, μαθήτρια ακόμα, απέκτησε άδεια ηθοποιού ως «εξαιρετικό ταλέντο» και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία της Finos Film, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

Tη χρυσή δεκαετία του ’60 έχτισε τον δικό της κινηματογραφικό μύθο. Η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Finos Film και τα μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη.

Μάλιστα, το 1964 υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία παραγωγής, με την οποία γύρισε 20 ταινίες από τις 42 που έχει παίξει συνολικά στον κινηματογράφο.

Η Finos Film, θέλοντας να την αποχαιρετίσει ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter με στιγμές από τη μεγάλη πορεία της και έγραψε:

«Η Μάρθα. Το κορίτσι μας. Πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Φίνος Φιλμ όταν ήταν ακόμα κοριτσάκι, 16 ετών, με τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «Η Άγνωστος» (1956) δίπλα στη μεγάλη Κυβέλη.

Έμεινε πλάι στον Φίνο για δεκαέξι ακόμα χρόνια και γύρισε μαζί του 19 ταινίες, σημαδεύοντας με την αφοπλιστική της παρουσία τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Έβαλε ρυθμό και σκέρτσο στην κωμωδία, εκτίναξε την λάμψη των μιούζικαλ και επιβεβαιώθηκε υποκριτικά μέσα από δύσκολους δραματικούς ρόλους. Ήταν δραστήρια, δυναμική και καπάτσα, γυρίζοντας την πλάτη στο σταριλίκι και τις επιφανειακές σχέσεις.

Αυθεντική, πληθωρική και ασύλληπτα γοητευτική, κατάφερε να έχει μόνο θαυμαστές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας αλλά και της ζωής της. Μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά αυτή ήταν η Μάρθα. Μια γυναίκα-σταθμός για εμάς και για τόσους άλλους. Αντίο γοργόνα μας».

Το αφιερωματικό βίντεο της Finos Film

Google+ Linkedin