Κι εσύ τότε δεν μπορούσες να μιλήσεις…

Κι εσύ τότε δεν μπορούσες να μιλήσεις…

Κι εσύ τότε δεν μπορούσες να μιλήσεις…Κι εξαφανίζονταν άνθρωποι… και πέθαιναν άνθρωποι.Χιλιάδες άνθρωποι στα εθνικά αναμορφωτήρια, χιλιάδες βασανισμοί….

Στις 21 Απρίλη του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, με « πρωταγωνιστή »  τον Παπαδόπουλο, και «πρωτοπαλίκαρα»τους  Παττακό και Μακαρέζο έπιασαν την πολιτική ηγεσία στον ύπνο,άλλα και το παλάτι που ετοίμαζε δικό του πραξικόπημα με τους στρατηγούς.Κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα…και έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο.

Η επταετία της Χούντας σημαδεύτηκε από αμέτρητες περιπτώσεις σκανδάλων, χρηματισμού και ευνοιοκρατίας. Πάρα πολλά χρήματα από το ελληνικό δημόσιο καταχράστηκαν ο Λαδάς,που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο με τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια και έμεινε στην ιστορία με τον κοροϊδευτικό χαρακτηρισμό « Ο Κύριος Καθαρά Χέρια». Ο Μπαλόπουλος,υφυπουργός εμπορίου με το σκάνδαλο των σάπιων κρεάτων, τα οποία επί υπουργείας του επέτρεψε να εισαχθούν από το εξωτερικό,ως « προάγγελος της σημερινής παγκοσμιοποιησης»! Ο Ρουφογάλης,για το εμποριο όπλων… Οι χουντικοί του είχαν δώσει τη διοίκηση της ΚΥΠ, δηλαδή του πολύ κρίσιμου τομέα των μυστικών υπηρεσιών του κράτους. Ο Ρουφογάλης ξόδεψε ασύστολα δημόσιο χρήμα για την πολυτελή ζωή του και τα κοσμικά του πάρτι σε θαλαμηγούς! Η ΚΥΠ εξασφάλιζε χαριστικά δάνεια σε εφοπλιστές και εργολάβους υποστηρικτές της Χούντας, επιβαρύνοντας τις ελληνικές δημόσιες τράπεζες…

Την ίδια περίοδο, πρωτοφανή άνοδο γνώρισε το ρουσφέτι και η οικογενειοκρατία: Ο Μακαρέζος διόρισε τον κουνιάδο του Αλέξανδρο Ματθαίου Υπουργό Γεωργίας. Ο Λαδάς έκανε τον έναν ξάδερφο του στρατηγό και τον άλλο ξάδερφο του Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ο γαμπρός του Παττακού Ανδρέας Μεϊντάσης έγινε εκατομμυριούχος εξασφαλίζοντας χαριστικά δουλειές από το Δήμο Αθηναίων. Ο Παπαδόπουλος διόρισε τον αδερφό του τον Κωνσταντίνο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προεδρίας, περιφερειακό διοικητή Αττικής και τελικά Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό. Τον άλλον αδερφό του τον Χαράλαμπο, τον διόρισε Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο Χαράλαμπος αποκαλούνταν κοροϊδευτικά “”μπον φιλέ”” από τους αξιωματικούς της Χωροφυλακής, επειδή κάθε μέρα έτρωγε στα εστιατόρια των πιο ακριβών ξενοδοχείων της Αθήνας παρέα με τη φρουρά και τους υπαλλήλους του, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου…

Το θέμα που έχει μείνει όμως στην αφάνεια είναι η απερίγραπτη κιτς αισθητική των ηγετών του πραξικοπήματος που συνδύαζε μια διεστραμμένη άποψη περί αρχαιοελληνικής τέχνης επενδυμένη μουσικά με άκρως βαλκανικά κλαρίνα.

Ακολουθεί ένα οπτικό αφιέρωμα για γερά στομάχια με τις περισσότερες φωτογραφίες από τις φιέστες της χούντας στο Καλλιμάρμαρο.

Google+ Linkedin