Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός «Πάρτα Όλα» του 2017 – Νέοι φόροι 2,4 δισ. και «κούρεμα» συντάξεων !

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναμφίβολα πρόκειται για ενα προϋπολογισμό που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις, καθώς προβλέπονται νέοι φόροι 2,4 δισ. ευρώ και περικοπές στις συντάξεις πάνω από 563 εκατ. ευρώ. Προβλέπει επίσης πλεόνασμα – έκπληξη, διπλάσιο από τον στόχο, στο 1,09% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος ήταν 0,5% !

Παρότι εκτιμάται ότι το επόμενο έτος το Δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 176% του ΑΕΠ έναντι 180,3% φέτος,σε απόλυτα μεγέθη το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 319,2 δισ. ευρώ (σε όρους ενοποιημένου χρέους γενικής κυβέρνησης) έναντι 315,4 δισ. ευρώ φέτος.

Στο μέτωπο των δαπανών, από τον προϋπολογισμό προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της υπερσυμπίεσης η οποία έχει καταγραφεί στο δεκάμηνο, θα διατηρηθεί στο σύνολο του έτους.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βούτσης, η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Google+ Linkedin