Ιταλία: Καθηγητής, χωρίς πολιτική εμπειρία ο νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία

Ένας καθηγητής Νομικής, όχι ιδιαίτερα γνωστός στην κοινή γνώμη και χωρίς εμπειρία στην πολιτική, ο Τζουζέπε Κόντε του Κινήματος Πέντε Αστέρων, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός  της Ιταλίας,αν λάβει την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα,που καλείται να δεχθεί ή να απορρίψει το κυβερνητικό σχήμα και το πρόγραμμα στο οποίο  έχει συμφωνήσει η δύσκολη κυβερνητική συμμαχία των δύο μεγάλων λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του Κινήματος 5 Αστέρων (M5s) και της Λέγκας του Βορρά.

Ο 54χρονος καθηγητής με τις αριστερές απόψεις κατάγεται από την περιοχή της Απουληίας και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών.  Έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και σε άλλα παγκοσμίου φήμης ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Yale, της Σορβώνης και το Cambridge. Διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Μπολόνια, έχει εμπειρία στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, τα οικονομικά και το αστικό δίκαιο, έχει διατελέσει και διευθυντής σε αρκετά νομικά περιοδικά, ενώ είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των 5 Αστέρων. Σύμφωνα με την Corriere Della Sera αν και διαθέτει « ένα μακροσκελές βιογραφικό, δεν έχει καμία ιδέα όσον αφορά την πολιτική».

Ο διορισμός του Κόντε έρχεται δύο και πλέον μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου , το ασαφές αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε την Ιταλία σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση. Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η συγκυβέρνηση των δύο λαϊκιστικών κομμάτων, που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δεν αναμένεται εύκολη, αλλά M5s και Λέγκα ευελπιστούν ότι η διάθεση συμβιβασμού που επέδειξαν και στη συγκρότηση του «Συμβολαίου της Κυβέρνησης της Αλλαγής» θα τους επιτρέψει να κυβερνήσουν όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

Google+ Linkedin