Θανάσης Παφίλης: Είναι ανήθικο αυτό που κάνετε με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Θανάσης Παφίλης: Είναι ανήθικο αυτό που κάνετε με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο  Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Εν μέσω κινητοποιήσεων συζητείται το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της πρόσβασης στα ΑΕΙ, την απόσυρση του οποίου έχει ζητήσει σχεδόν όλη αντιπολίτευση και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Μιλώντας επί της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας , τονίζοντας πως είναι ανήθικο αυτό που κάνει η κυβέρνηση να μην έχει ο λαός το δικαίωμα να πει τη γνώμη του, να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει.

Νομικές ασάφειες εντόπισε η Επιστημονική Επιτροπή

Αργά χθες βράδυ αναρτήθηκε η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίες της Βουλής, που εντοπίζει ασάφειες και προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις, που κυρίως αφορούν τα άρθρα εκείνα τα οποία θίγουν προσωπικά δεδομένα.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγκρίνει μεν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ωστόσο επισημαίνει ότι εγείρονται ζητήματα ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΕΙ και Ελληνικής Αστυνομίας ως προς το σκέλος της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται μέσω της καταγραφής εικόνας και ήχου από τα εγκατεστημένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Με το «όχι» της αντιπολίτευσης

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις μέρες και όχι δύο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να τοποθετηθούν.

Προηγήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Κίνημα Αλλαγής καταψήφισαν στην Επιτροπή. Τα τέσσερα κόμματα εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης αποδίδοντάς της σκόπιμη υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ιδεοληπτικές εμμονές περί «νόμου και τάξης», κοινωνική αναλγησία με τη μείωση εισακτέων, «οργουελικές» και «ανελεύθερες» διατάξεις.

Σε κλοιό κινητοποιήσεων

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν το βάζει κάτω και διαμηνύει ότι θα μείνει στα χαρτιά.

Νέο συλλαλητήριο θα γίνει γι΄ αύριο στις 13:00 στα Προπύλαια, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη στην οποία είναι προγραμματισμένες δυο συγκεντρώσεις από το Άγαλμα Βενιζέλου, στη 1 μετά το μεσημέρι και στις 5.30 το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί φοιτητές του ΑΠΘ προχώρησαν σε αποκλεισμό εισόδων και κτιρίων. Κατάληψη έχει πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνική Σχολή, ενώ φοιτητές είναι μαζεμένοι με πανό μπροστά από της εισόδους της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής και της Ιατρικής Σχολής.

Η κινητοποίηση αναμένεται να επαναληφθεί αύριο, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζουν. Συγκέντρωση για τις κινητοποιήσεις μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου πραγματοποιούν σήμερα και φοιτητικές παρατάξεις του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, στον εξωτερικό χώρο του ιδρύματος.

Στάσεις εργασίας από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Στις αυριανές κινητοποιήσεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που εξήγγειλαν τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Η ΟΛΜΕ κατηγορεί την κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την απόσυρση του Ν. 4692/2020 και της Υπουργικής Απόφασης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση. Ζητούν δε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με υγιεινή και ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η κυβέρνηση, «συνεχίζοντας την ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών (τη στιγμή που κάθε εβδομάδα, από τη στιγμή που άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε εκθετικό αριθμό κλεισίματος σχολείων και τμημάτων από κρούσματα), αφού έδειξε το αντιεκπαιδευτικό πρόσωπό της και με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών, αφού επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση σχολικής μονάδας του Ν. 4692/2020, που ψήφισε πέρυσι και ο κλάδος έχει απορρίψει, καθώς και των εκπαιδευτικών σε προσεχές νομοσχέδιο, για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί την πανδημία, επιχειρώντας να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, με μια σειρά αυταρχικών και αντιδραστικών μέτρων».

Η Διαδασκαλική Ομοσπονδία θεωρεί πως η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. «συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Google+ Linkedin