Η Γερουσία αθώωσε τον Τραμπ από την κατηγορία για υποκίνηση σε εξέγερση

Η Γερουσία αθώωσε τον Τραμπ από την κατηγορία για υποκίνηση σε εξέγερση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε, όπως αναμενόταν, ότι δεν είναι ένοχος για «υποκίνηση» της φονικής επίθεσης στο Καπιτώλιο, έπειτα από τη δίκη του στη Γερουσία, που εξέφρασε για μία ακόμη φορά την έντονη ενδοαστική διαμάχη που μαίνεται στη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ διά του παρόντος απαλλάσσεται», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι που προέδρευε της διαδικασίας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας: 57 ψήφοι υπέρ της καταδίκης του, 43 κατά. Οι 50 Δημοκρατικοί χρειάζονταν 17 ρεπουμπλικανικές ψήφους, προκειμένου να τον καταδικάσουν στη βάση ενός κανόνα δύο τρίτων.

Χάρη στην ισχυρή ακόμη υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, ο δισεκατομμυριούχος απέφυγε την καταδίκη, όμως επτά γερουσιαστές του κόμματός του ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία, ο πρώην πρόεδρος χαιρέτισε το τέλος ενός «κυνηγιού μαγισσών», υποσχόμενος να συνεχίσει να υπερασπίζεται «το μεγαλείο της Αμερικής».

Είναι η δεύτερη απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ σε ισάριθμες διαδικασίες αποπομπής, μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Google+ Linkedin