Ο Άλαν Τούρινγκ σε χαρτονόμισμα της Βρετανίας

Ο Άλαν Τούρινγκ σε χαρτονόμισμα της Βρετανίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών, στο οποίο απεικονίζεται το πορτρέτο του κρυπτογράφου και πρωτοπόρου της επιστήμης των υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Το τραπεζογραμμάτιο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Ιουνίου, που θα ήταν τα γενέθλια του σπουδαίου μαθηματικού.

“Ο Τούρινγκ είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση, που βοήθησε να τερματιστεί ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος”, επισήμανε ο διοικητής της BoE Αντριου Μπέιλι, κατά τη διάρκεια της τελετής.

Γεννηθείς το 1912 στο Λονδίνο, ο Άλαν Τούρινγκ είναι διάσημος για τη συμμετοχή του στην αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορία που αφηγείται η ταινία The Imitation Game «Το παιχνίδι της μίμησης».
Διαδραμάτισε επίσης «καθοριστικό ρόλο» στην ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών, όταν εργάστηκε στο National Physical Laboratory και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και δημιούργησε το τεστ Τούρινγκ, που εξετάζει την «ευφυία» μιας μηχανής, μέσω γραπτής συζήτησης με έναν άνθρωπο.

Ο μαθηματικός που αντικαθιστά στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 λιρών Βρετανίας τους Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, τους «πατέρες» της ατμομηχανής ,επιλέχθηκε ανάμεσα σε σπουδαίους επιστήμονες που άλλαξαν την ιστορία με τις ανακαλύψεις τους. Ανάμεσά τους ήταν η Άντα Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα και πρωτοπόρος μαθηματικός του 19ου αιώνα, η οποία είναι γνωστή και ως «γιαγιά της πληροφορικής», η βραβευμένη με Νόμπελ Ντόροθι Χότζκιν, η Ρόσαλιντ Φράνκλιν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση του DNA, αλλά και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο υποψήφιος έπρεπε να είναι βρετανικής καταγωγής και να έχει αποβιώσει, καθώς η βασίλισσα είναι το μοναδικό πρόσωπο εν ζωή που μπορεί να αποτυπώνεται στα χαρτονομίσματα.

Google+ Linkedin