Εφιαλτικές εικόνες από την έκρηξη στο Hotel Saratoga στην Αβάνα

Εφιαλτικές εικόνες από την έκρηξη στο Hotel Saratoga στην Αβάνα

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης αερίου που σημειώθηκε χθες , Παρασκευή 6 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Saratoga στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κούβας.Οι διασώστες αναζητούν ακόμη επιζώντες, καθώς άλλοι 19 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι κουβανικές αρχές δήλωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερα παιδιά και έφηβοι.τουλάχιστον ένα παιδί είναι μεταξύ των νεκρών και ότι 50 ενήλικες και 14 ανήλικοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε τοπικά νοσοκομεία.

Ο Πρόεδρος της Κούβας και Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ βρέθηκε εξαρχής στο σημείο μαζί με κουβανούς πυροσβέστες και τραυματιοφορείς που κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να απεγκλωβίσουν κόσμο.

«Δεν ήταν βόμβα ή επίθεση, ήταν ένα θλιβερό ατύχημα», είπε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο μαζί με άλλους υψηλόβαθμους κουβανούς αξιωματούχους. «Τα θερμά μας συλλυπητήρια…στις οικογένειες και σε όσους βρίσκονται κοντά στα θύματα».

Στο πενταόροφο ξενοδοχείο πραγματοποιούνταν επισκευές και δεν υπήρχαν τουρίστες μέσα, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Granma. Είχε προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 10 Μαΐου.

Ωστόσο, η έκρηξη προκάλεσε ένα σύντομο κύμα πανικού στην ιστορική συνοικία του κέντρου της Αβάνας, η οποία άρχισε σταδιακά να ανοίγει ξανά για τους τουρίστες μετά την πανδημία που κατέστρεψε τον ταξιδιωτικό τομέα της Κούβας.

Η έκρηξη έπληξε επίσης ένα κοντινό σχολείο με περισσότερους από 300 μαθητές να παρακολουθούν, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές στο Reuters.

Στο ξενοδοχείο σύχναζαν διασημότητες όπως η Beyoncé και ο Jay-Z – που έμειναν εκεί όταν επισκέφτηκαν την Κούβα το 2013 – και πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ.

Άποψη του ξενοδοχείου Saratoga μετά από μια ισχυρή έκρηξη στην Αβάνα, στις 6 Μαΐου 2022.
AFP μέσω Getty Images
Ένα άτομο παρασύρεται σε ένα τρόλεϊ μετά από μια ισχυρή έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Αβάνα, στις 6 Μαΐου 2022.
AFP μέσω Getty Images
Το πέντε αστέρων Hotel Saratoga έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από έκρηξη στην Παλιά Αβάνα της Κούβας, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022.
AP Photo/Ramon Espinosa
Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ένα πτώμα στο σημείο μιας θανατηφόρας έκρηξης που κατέστρεψε το πεντάστερο ξενοδοχείο Saratoga, στην Αβάνα της Κούβας, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022.
Google+ Linkedin