Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου

Πολιτικοί θεατρινισμοί ή περισσότερη δημοκρατία; Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επτά υποψήφιοι διεκδικούν σήμερα,Τρίτη 17 Ιανουαρίου,στο Στρασβούργο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κανονικές εκλογές.

Στις εννιά το πρωί (ώρα Γαλλίας) θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς θα προεδρεύσει των μυστικών ψηφοφοριών.

Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι για τη θέση, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος για την αντικατάσταση του Μάρτιν Σούλτς. Ο Γερμανός σοσιαλιστής έχει παραιτηθεί ως επικεφαλής του μόνου εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ για να επιστρέψει στην πολιτική στην πατρίδα του.

Η μυστική ψηφοφορία,από 751 ευρωβουλευτές,είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014, είναι ο υποψήφιος κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Mε την  προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «φλερτάρει» επίσης ο Ιταλός επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα,όπως και ο φιλελεύθερος Βέλγος Γκι Φερχόφστατ (ήταν διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit) παρότι είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται μετά από μια αποτυχημένη συμπόρευση, την περασμένη εβδομάδα, με το λαϊκίστικο ιταλικό  κόμμα Movimento 5 Stelle (Κίνημα Πέντε Αστέρων) του κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή θα έχει την τελική έγκριση για οποιαδήποτε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019. Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό κλίμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τελικά σε ανασχηματισμό των άλλων κορυφαίων θέσεων της ΕΕ, προκαλώντας επιπλέον αστάθεια στην Ένωση σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει κρίσεις που κυμαίνονται από το Brexit μέχρι και το μεταναστευτικό.

Google+ Linkedin