Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για απλήρωτα δεδουλευμένα από το πρόγραμμα «Τοπεκο, Διαχείρηση Οργανικών αποβλητων στη Κορινθία».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «ΤΟΠΕΚΟ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ»

Περίπου 60 εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΤΟΠΕΚΟ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ», το οποίο διαχειρίστηκε η Ηράκλεια Σύμπραξη, παραμένουν απλήρωτοι.

Η Ηράκλεια Σύμπραξη, δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί το παραπάνω πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με την επίβλεψη της Ειδικής Αρχής του Υπουργείου Εργασίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και είχε ως συντονιστή εταίρο την Ραψιωματιώτης ΟΕ και κύριο πάροχο κατάρτισης το ΚΕΚ Ζ-INVEST. Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει ολοκληρωθεί από τις 23.12.2013, αλλά όπως καταγγέλλουν οι καταρτιζόμενοι, έως σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπογραμμένη έγκριση εδώ και ένα χρόνο περίπου για την εκταμίευση της Β΄ δόσης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα των καταρτιζόμενων, έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και οι καταρτιζόμενοι ήταν καλυμμένοι από ασθένεια, αλλά έως σήμερα δεν έχουν εισπράξει το επίδομα κατάρτισης που δικαιούνται.
Σύμφωνα με την ροή του προγράμματος, ένα πολύ μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προοριζόταν για την πληρωμή των παρόχων της κατάρτισης, με αποτέλεσμα οι μεν πάροχοι να έχουν εισπράξει ένα ικανό ποσό για τις υπηρεσίες που παρείχαν, αλλά οι καταρτιζόμενοι να μην έχουν εισπράξει δεκάρα.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η απλήρωτη εργασία, η απασχόληση εργαζομένων με τον κατώτερο μισθό,  χωρίς ειδικότητα και καταργώντας την κλαδική σύμβαση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελούν συνηθισμένη κατάσταση και για τους εργαζόμενους στα προγράμματα. Τα διάφορα “προγράμματα απασχόλησης” που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία και βαθιά εκμετάλλευση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ξεροκόμματα και κακοπληρωμένες “ευκαιρίες” για λίγους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες  θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Google+ Linkedin