Η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» επέστρεψε στις ρίζες της

Η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» επέστρεψε στις ρίζες της

Σήμερα Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση για την αποκάλυψη μνημείου στη Μακρόνησο, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους όσοι εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί.

Το Μνημείο «Σκιές» φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές – σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου.

Βασικό σημείο της σύνθεσης «Σκιές» ειναι το ανοξείδωτο σίδερο και συμβολίζουν τα πέντε στρατόπεδα που λειτουργούσαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ακολούθησε συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη».

Τραγούδησαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης ,ενώ η ενορχήστρωση ήταν του Θύμιου Παπαδόπουλου.Συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν παλαίμαχοι αγωνιστές, Μακρονησιώτες και απόγονοί τους, το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ, η Άσπα Μανδηλαρά, καθώς και άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού

Google+ Linkedin