“Εξωγήινος” Γιάννης με 41 πόντους, ισοπέδωσε και την Ουκρανία

“Εξωγήινος” Γιάννης με 41 πόντους, ισοπέδωσε και την Ουκρανία

Η Ελλάδα εξασφάλισε την πρωτιά στον τρίτο όμιλο του Eurobasket μετά τη νίκη με 99-79 επί της Ουκρανίας, ούσα η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση με το 4/4 μέχρι τώρα. Ασύλληπτος ξανά ο Αντετοκούνμπο με ρεκόρ πόντων στην Εθνική ομάδα.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 99-79 της Ουκρανίας στο Μιλάνο, για την 4η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ 2022, και έκανε το 4 στα 4, «κλειδώνοντας» αήττητη την πρώτη θέση του 3ου ομίλου και υποχρεώνοντας την ομάδα του Αϊνάρς Μπαγκάτσκιτς στην πρώτη ήττα (3-1).
Η «γαλανόλευκη» άντεξε στη σκληρή άμυνα των Ουκρανών στο πρώτο ημίχρονο, που ήταν στα όρια του… ξύλου. Οι διεθνείς κράτησαν την ψυχραιμία τους στα… αδικαιολόγητα σφυρίγματα των διαιτητών και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να το παίρνει προσωπικά στην τρίτη περίοδο (15π. σε αυτό το διάστημα) θριάμβευσε στο ντέρμπι κορυφής.
Διαδικαστικού χαρακτήρα θα είναι η τελευταία αγωνιστική υποχρέωση της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, απέναντι στην Εσθονία (8/9, 18:00), ενώ η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει την Κροατία (8/9, 15:15).

Πώς εξελίχθηκε το ματς

Παρά τη δυναμική εκκίνηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος σημείωσε τους 7 από τους 10 πόντους της Εθνικής στο πρώτο τρίλεπτο (10-2), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα… παρασύρθηκε από τις εις βάρος του αποφάσεις των διαιτητών, αλλά και από την αδυναμία στην άμυνα ένας εναντίον ενός, βλέποντας την Ουκρανία να αντιδρά και να μαζεύει τη διαφορά (12-10 στο 5΄). Οι Σλούκας, Παπανικολάου και Καλάθης βρήκαν χώρο να σκοράρουν, αλλά η… ασυνεννοησία που επικράτησε στην περιφερειακή άμυνα της «γαλανόλευκης», έδωσε ελεύθερα σουτ στον Μιχαΐλιουκ, ο οποίος κράτησε την Ουκρανία σε απόσταση αναπνοής (23-20 στο 10΄).
Η πίεση της ομάδας του Αϊναρς Μπαγκάτσκιτς έφερε αποτελέσματα με το… καλησπέρα της δεύτερης περιόδου, όταν ο Μπομπρόφ σημείωσε από τα 6.75 την ανατροπή (23-25 στο 12΄). Με τους Σλούκα-Παπαγιάννη να μην μπορούν να συνεργαστούν μέσα στην αντίπαλη ρακέτα, τα ψηλά κορμιά της Ουκρανίας να κυριαρχούν και τους διαιτητές να δημιουργούν εκνευρισμό στους Έλληνες διεθνείς με τις αποφάσεις τους, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παρέμεινε σε θέση «κυνηγού», ενώ ακόμη κι όταν έδειξε σημάδια ανάκαμψης, πλήρωσε την εμμονή του από τα 6.75 (3/11 τρίποντα), παίρνοντας τον δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -7 (39-46 στο 20΄).
Με τον Καλάθη να δίνει ρεσιτάλ δημιουργίας, τροφοδοτώντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η Εθνική ανέβασε στροφές στην τρίτη περίοδο και δεν κοίταξε πίσω… Με τον αστέρα των Μιλγουόκι Μπακς, μάλιστα, να σημειώνει 15 πόντους στο δεκάλεπτο, η «γαλανόλευκη» ξέφυγε με +7 στο 26΄ (60-53), για να μπουν στην εξίσωση στη συνέχεια από τα 6.75 οι Ντόρσεϊ και Καλάθης, με τον τελευταίο να ευστοχεί στην εκπνοή της περιόδου στο δεύτερο κολλητό τρίποντο και να γράφει το 71-57!
Ο Αγραβάνης έδωσε συνέχεια στις τρίποντες «βόμβες» στο πρώτο λεπτό του… επιλόγου, ενώ το το λέι απ του Καλάθη έγραψε το μη αναστρέψιμο 78-59 στο 32΄. Δίχως να χάσει τη διάρκεια της σε άμυνα και επίθεση στον υπολοιπόμενο χρόνο, η Εθνική προσέφερε και θέαμα, πραγματοποιώντας την κορυφαία μέχρι σήμερα εμφάνιση της στο Ευρωμπάσκετ 2022 και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους αντιπάλους της ενόψει των νοκ άουτ στο Βερολίνο!

Τα highlights της αναμέτρησης:

Google+ Linkedin