ΕΕΔΥΕ: 70 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Νικηφορίδη

ΕΕΔΥΕ: 70 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Νικηφορίδη

Τον Μάρτη του 1951 ένας νέος 22 χρονών, ο αγωνιστής Νίκος Νικηφορίδης συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο “τρις εις θάνατον” και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί μάζευε υπογραφές για την “Εκκληση της Στοκχόλμης” , για ειρήνη και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Η συγκέντρωση υπογραφών κάτω από την “Εκκληση της Στοκχόλμης” αποτελεί την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία που οργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και στην οποία συμμετείχε και το ελληνικό κίνημα ειρήνης, όταν ακόμα ήταν στα σπάργανά του. Της ίδρυσης της ΕΕΔΥΕ είχε προηγηθεί, πέντε χρόνια πριν, η ίδρυση του ΠΣΕ. Το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα άρχισε να εμφανίζεται αμέσως μετά τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Η έναρξη της πυρηνικής εποχής με την τραγωδία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 ξεσήκωσε την παγκόσμια συνείδηση και έκανε επιτακτική την ανάγκη για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για ειρήνη και αφοπλισμό.

Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Διαβάστε την ανακοίνωση σε pdf

Google+ Linkedin