Δ. Σαρηγιάννης: «Να μην ανάψουμε φέτος τα τζάκια στα σπίτια των αστικών κέντρων»

Δ. Σαρηγιάννης: «Να μην ανάψουμε φέτος τα τζάκια στα σπίτια των αστικών κέντρων»

«Να μην ανάψουμε φέτος τα τζάκια στα σπίτια των αστικών κέντρων», τόνισε με δηλώσεις του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κοροναϊού.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια αλλά και με τη μορφή αεροζόλ, δηλαδή, πολύ λεπτών σωματιδίων τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με λεπτά σωματίδια από την καύση γενικότερα, είτε ξυλείας, είτε αυτοκινήτων μπορούν να λειτουργήσουν σαν οχήματα μεταφοράς και αιώρησης του κορονοιού» επισημαίνει ο καθηγητής.

Έπειτα από την αυξητική τάση των τελευταίων ημερών σε επίπεδο νέων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 ο κ. Σαρηγιάννης, δήλωσε στο ert.gr ότι το μέτρο μάσκα παντού είναι τόσο απλό σαν μέτρο που θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους αν θέλουμε να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται.

«Εγώ θα πρότεινα για ένα χρονικό διάστημα να το εφαρμόσουμε παντού, καλό θα ήταν να εφαρμοστεί σε περισσότερες περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Αν εφαρμόσουμε επιπρόσθετα μέτρα ενεργού προστασίας και όχι απλώς ατομικής ευθύνης μπορούμε να κινηθούμε σε χαμηλές τιμές κρουσμάτων, θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι 400 κρούσματα την ημέρα», αναφέρει.

Μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα της μετάδοσης του ιού ακόμα και σε μείωση πληθυσμού όπως παραδείγματος χάρη στα λεωφορεία, ιδιωτικά πούλμαν, ακόμα και σε μια τάξη με υπερβολικά παιδιά. Η επόμενη κίνηση είναι να χρησιμοποιήσουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα. Προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού, ο καθηγητής πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη ρητή χρήση μάσκας όρθιων αλλά και καθιστών πελατών σε όλα τα μαγαζιά εστίασης.

«Όρθιοι με μάσκα και καθιστοί με μάσκα», συμβουλεύει ο καθηγητής

Τα σταγονίδια σάλιου από την ομιλία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, επομένως μόνο όταν κάποιος τρώει μπορεί να αφαιρεί την μάσκα του και εν συνεχεία να την φορά ξανά , συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Google+ Linkedin