ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ«ΤΡΟΙΑ-ΤΕΝΕΑ-ΡΩΜΗ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ«ΤΡΟΙΑ-ΤΕΝΕΑ-ΡΩΜΗ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

 

Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήταν Τρώες αιχμάλωτοι τους οποίους ο Αγαμέμνονας μετέφερε στην περιοχή μετά την πτώση της Τροίας για τη φύλαξη των Μυκηνών και του Αργους. Εκτός από την Τενέα, και η Ρώμη θεωρείται πως ιδρύθηκε από Τρώες φυγάδες που έφτασαν εκεί υπό τον Αινεία, γιο του Αγχίση και της Θεάς Αφροδίτης, αδελφό του Λύρου και συγγενή του βασιλιά της Τροίας Πριάμου, με βάση την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία.

Τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας που έχουν έρθει στο φως από την ερευνητική ομάδα της δρος Έλενας Κόρκα χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο και μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια πόλη με ιδιαίτερο πολιτισμό και κατοίκους, που αν και δίπλα ακριβώς σε ένα σημαντικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, την Κόρινθο, κατάφεραν να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μη λησμονώντας τις ρίζες τους από την Τροία ή την Τένεδο.

Η κύρια γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.
Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στο συνέδριο, ενώ η δεύτερη ημέρα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα κύρια θέματα του συνεδρίου είναι τα εξής: Μυθολογία, Γλωσσολογία, Εθνολογία, Ιστορία, Αρχαία Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Νομισματικά, Επιγραφικά, Εκθέματα Μουσείων, Αρχιτεκτονική, Αρχαιομετρία, Τοπογραφία, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Πολιτιστική δημοσιογραφία και ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών διαδρομών και κοινωνικών και τουριστικών πόρων σχετικά με όλες τις πτυχές που συνδέονται με τις σχέσεις μεταξύ της Τροίας, της Tενέας, της Ρώμης και των πολιτισμικών συνειρμών και συνδέσεων μεταξύ αυτών των πολιτισμών.

 

Google+ Linkedin