Διεθνής Ημέρα της Γης με εκδηλώσεις

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόννελλ ,το 1969 σε ένα Συνέδριο  UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

 

Η Ημέρα της Γης,που ξεκίνησε ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας  για το περιβάλλον και της δέσμευσής μας για την προστασία του,αντανακλά την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα και η κληρονομιά της Ημέρας της Γης είναι η κατηγορηματική άποψη ότι το περιβάλλον είναι αντικείμενο που αφορά τους πάντες. Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης καθόλο τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

Η Ημέρα της Γης συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

Σήμερα,στις 19:00 στο Γη Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44 – Γκάζι), με αφορμή την “Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης” (Earth Day) αλλά και την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού στα Ηνωμένα Έθνη, η Οργάνωση Γη διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή. Ομιλητές η Θεοδότα Νάντσου επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς, εκπρόσωπος της Greenpeace, η Νατάσα Πενταγιώτη υπεύθυνη της εκστρατείας ενημέρωσης #Citizens4GlobalGoals και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας της Οργάνωσης Γη. 

Μέσα από τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων των οργανώσεων, αλλά και της συζήτησης με το κοινό, η εκδήλωση στόχο έχει να αποτελέσει αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, για κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης, κινητοποίησης και λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Google+ Linkedin