Δήμος Σικυωνίων: Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Δήμος Σικυωνίων: Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Συνεδρίασε το τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Στο δήμο Σικυωνίων, σήμερα, Πέμπτη 5 Αυγούστου, το μεσημέρι συνεδρίασε το τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με θέμα την επιβεβαίωση της ετοιμότητας που ισχύει από αρχές της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, που ισχύει για την περιοχή από σήμερα το βράδυ σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Αρχικά οι παριστάμενοι Διοικητές Πυροσβεστικής και Λιμενικού έκαναν μία γρήγορη σκιαγράφηση των καιρικών συνθηκών, που αναμένονται τις προσεχείς μέρες τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές άνω των 40 βαθμών Κελσίου, η υγρασία ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η ένταση των ανέμων που θα αγγίζουν τοπικά τα 6 μποφόρ, θέτοντας έτσι σε κατάσταση συναγερμού την περιοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. 

Και οι τρεις διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας που συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν υπόψη του δημάρχου το επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής στο οποίο βρίσκονται οι υπηρεσίες τους.

Με αυτά τα δεδομένα ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, τόνισε ότι χρειάζεται η ύψιστη ετοιμότητα, να προβλεφθούν τα συμβάντα, ώστε να προστατευτεί πρώτα και κύρια η ανθρώπινη ζωή και εν συνεχεία οι περιουσίες, οι επιχειρήσεις και το φυσικό περιβάλλον σε όλο το μήκος και το πλάτος του δήμου Σικυωνίων. 

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση στη χώρα με τα πολλά μέτωπα πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, δυσχεραίνει τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμα σε κρίσιμες στιγμές. 

Συνεπώς, όπως έγινε αντιληπτό και παραδεκτό από όλους τους παριστάμενους ότι είναι καίριας και αποφασιστικής σημασίας τα όποια συμβάντα πυρκαγιάς εντοπιστούν να αντιμετωπιστούν άμεσα στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής τους.  

Ο δήμαρχος Σικυωνίων τόνισε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας η οργάνωση και η επιφυλακή ενός Δικτύου Επικοινωνίας με την ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού, το οποίο θα λειτουργήσει μεταξύ δημοτικής αρχής, δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρων κοινοτήτων και εθελοντών με τις πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές ώστε το όποιο συμβάν να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του και χωρίς χρονοτριβή. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμαρχος ζήτησε από τους αντιδημάρχους κάθε δημοτικής ενότητας να επικοινωνήσουν με τους προέδρους των κοινοτήτων και  τους εθελοντές και να τους θέσουν σε ύψιστη επιφυλακή οργανώνοντας ομάδες περιπολίας εντοπισμού και άμεσης αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Ακόμη, οι ίδιες ομάδες θα έχουν την ευθύνη της γρήγορης καθοδήγησης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην εστία του συμβάντος και τη διευκόλυνση με κάθε μέσο της πυρόσβεσης, υποδεικνύοντας θέσεις λήψης νερού, κρουνούς, δεξαμενές κ.λπ. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Σικυωνίων ότι τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ οι χειριστές τους έχουν ενημερωθεί, ώστε να παραμείνουν διαθέσιμοι και σε επιφυλακή το κρίσιμο διάστημα. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Διμηνιού όπου υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα υδροδότησης. 

Τέλος, ο δήμαρχος Σικυωνίων αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους και την άψογη συνεργασία τους, ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει καταθέσει προτάσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αγορά τριών υπερσύγχρονων υβριδικών πυροσβεστικών οχημάτων και σύγχρονου συστήματος πυρανίχνευσης που θα ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό και θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή έναντι του κινδύνου της πυρκαγιάς. 

Η σύσκεψη έληξε με τη βεβαιότητα όλων ότι θα γίνει κάθε τι στα όρια των ανθρώπινων δυνατότητων ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σχέδιο πρόληψης και καταστολής συμβάντος πυρκαγιάς εν τη γενέσει του. 

Google+ Linkedin