Γιώργος Τσολάκος : Ο Σταματόπουλος χτίζει το μέλλον του Δήμου Σικυωνίων με όρους πολιτικής οικονομίας

Πλησιάζοντας προς το «φίνις» των τοπικών εκλογών, ο kavos news θα δημοσιεύει απόψεις ,ιδέες και  προτάσεις υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που, κατά την εκτίμησή μας , μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση της σύγχρονης ταυτότητας του Δήμου Σικυωνίων. Ο λόγος σήμερα στον διακεκριμένο συμπολίτης μας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την “Συμμαχία Νέων Σικυωνίων”,  Γιώργο Τσολάκο. 

Γράφει ο Γιώργος Τσολάκος :

Όσοι παρακολουθήσατε τα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, την περασμένη Παρασκευή, ασφαλώς θα θυμάστε το παιγνιώδες σύνθημα “ΣΤΑΜΑΤΟ – ΣΤΑΜΑΤΟ- ΚΑΝΤΟ ΚΙΑΤΟ ΜΟΝΑΚΟ !” , που έκλεισε την εορταστική – αυτοδιοικητική  βραδιά της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΕΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ.

Δεν σας κρύβω πως, ακούγοντάς το, στην αρχή γέλασα…στη συνέχεια όμως, κάποιος φίλος μου θύμισε τα επαινετικά σχόλια που κάνει όλη η Κορινθία και όχι μόνο, για την νυχτερινή ζωή, τους καλοκαιρινούς μήνες, στο Κιάτο και του είπα χαριτολογώντας : γιατί όχι και Μονακό !

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό η έμπρακτη στήριξη του δημάρχου Σικυωνίων στους νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην νυχτερινή ζωή της πόλης. Έτσι επετεύχθει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε νέο κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόληση, σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες του Δήμου Σικυωνίων.

Βεβαίως, δεν πιστεύω ότι το Κιάτο θα γίνει ποτέ Μονακό. Ως οικονομολόγος όμως, αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Σταματόπουλος έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία μιας Ανταγωνιστικής πόλης που θα συμπαρασύρει σε ανάπτυξη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σικυωνίων.

Ως οικονομολόγος κι αυτός γνωρίζει ,καλύτερα από τον καθένα, ότι οι πιο ανταγωνιστικές πόλεις δημιουργούν τις βιώσιμες δυναμικές κοινότητες ανθρώπων. Αντίθετα, η ανταγωνιστική πόλη δεν έχει διάρκεια δίχως τη διάχυση της ευημερίας και την κοινωνική συνοχή.

Τι είναι όμως Ανταγωνιστική πόλη;

Α! μην πάει το μυαλό σας σε απρόσωπους τεχνοκρατικούς δείκτες. Ανταγωνιστική πόλη – Δήμος είναι εκείνος στον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν να ζούν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να επενδύουν, να κάνουν business, να καινοτομούν, να ψωνίζουν, να διασκεδάζουν, να απολαμβάνουν τη νυχτερινή ζωή, να δημιουργούν βιώσιμες κοινότητες, να κάνουν τουρισμό. 

Ανταγωνιστική πόλη είναι αυτή που αφηγείται την ιστορία της, το μύθο της, ενισχύει την πολιτιστική της ταυτότητα, ζει το δικό της όνειρο, βιώνει το δικό της παρελθόν – παρόν – μέλλον, κεφαλαιοποιεί την αρχιτεκτονική, τα μνημεία, την τοπική κουλτούρα,ακόμα και τη “μεταφυσική” της. 

Και για να μην δημιουργούμε την εντύπωση ότι επιδιώκουμε τον στρεβλό ανταγωνισμό με τους όμορους Δήμους ,να υπογραμμίσω ότι η ανταγωνιστικότητα των πόλεων δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, ό,τι κερδίζει η μια δεν το χάνει υποχρεωτικά η άλλη. 

Συμπερασματικά,ανταγωνιστική πόλη είναι η έξυπνη πόλη. Smart City και Ideopolis του 21ου αιώνα είναι το σλόγκαν του σήμερα και η Συμμαχία Νέων Σικυωνίων έχει την γνώση και την εμπειρία να το κάνει πράξη. 

Τα μεγάλα έργα πνοής που αφορούν το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, το Μουσείο του Λυσίππου στο συγκρότημα ΑΣΟ, το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Λιμάνι του Κιάτου και πολλά άλλα που έχουν δρομολογηθεί από τον Σπύρο Σταματόπουλο, μας δίνουν το δικαίωμα να  συνεχίσουμε να μιλάμε για  το μέλλον του Δήμου  Σικυωνίων με όρους πολιτικής οικονομίας.

Γιώργος Τσολάκος
υπ. δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Σικυωνίων

     

Google+ Linkedin