Γιώργος Δέδες: «Διώρυγα Κορίνθου: Ορατότης μηδέν! »

Γιώργος Δέδες:  «Διώρυγα Κορίνθου: Ορατότης μηδέν! »

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από το κλείσιμο της διώρυγας Κορίνθου για τη ναυσιπλοΐα και έπεται συνέχεια…

Παρά την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει στην ίδια την εταιρεία της διώρυγας, στην ελληνική οικονομία, στον τουρισμό και στην ελληνική ναυσιπλοΐα, το τοπίο ακόμα παραμένει θολό για την επαναλειτουργία της διώρυγας.

Αυτοαναιρούμενες και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις “επιτελικών” της Κυβέρνησης συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

15 Ιανουαρίου 2021: Κατάπτωση τμημάτων και πρανών της διώρυγας και το κανάλι κλείνει. Η εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου ανακοινώνει ότι οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα και σημειώνει πως αυτές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τις βραδινές ώρες της Τρίτης 19 Ιανουαρίου 2021 και η διώρυγα θα λειτουργήσει κανονικά εξυπηρετώντας τη ναυσιπλοΐα.

Νέες κατολισθήσεις με αποκορύφωμα αυτήν της 3ης Φεβρουαρίου 2021 και η διώρυγα κλείνει οριστικά. Μετά από παλινωδίες και αποτυχημένες προσπάθειες μερικής διάνοιξης της διώρυγας επιλέγεται η λύση της εκπόνησης μελέτης για την οριστική επισκευή – αποκατάσταση ζημιών στο πρανές της διώρυγας Κορίνθου, που προωθείται από τον Απρίλιο του 2021.

17 Απριλίου 2021: Ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, επισκέπτεται προσωπικά τη διώρυγα, συναντάται με το Δ.Σ. της εταιρείας, ρωτά πότε θα κλείσει η διώρυγα για να λάβει την απάντηση ότι η διώρυγα είναι ήδη κλειστή (εδώ και μήνες) και ανακοινώνει:

– οι μελέτες για την αποκατάσταση της διώρυγας θα είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο του 2021

– τα έργα για την επαναλειτουργία της διώρυγας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά και

– ο προϋπολογισμός των εργασιών επισκευής θα είναι 9 ΕΚΑΤ. €

Το καλοκαίρι, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, κ. Γ. Ψυχογιός, βλέποντας ότι οι προαναγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό ενέργειες καθυστερούν αισθητά, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το μέλλον της διώρυγας (και επί της ουσίας απάντηση δεν παίρνει).

Ανήσυχος και “υποψιασμένος” για τη δραματική χρονοκαθυστέρηση της υλοποίησης των εξαγγελιών, ο κυβερνητικός Βουλευτής, κ. Κ. Κόλλιας, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, αμφισβητεί ευθέως το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, προβλέπει ότι οι εργασίες δε θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε τον Ιούνιο του 2022 και ζητά να ανοίξει έστω προσωρινά η διώρυγα για τους θερινούς μήνες του 2022!

Την ίδια περίοδο, η εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου έχει εξαντλήσει – λόγω της οικονομικής ζημίας που υφίσταται- το αποθεματικό της και ζητά δάνειο 2,5 εκατ. € για να είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων της. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει την αγωνία και την οργή για τις διαρκείς παρατάσεις στην επίλυση του προβλήματος, ανακοινώνει το Δεκέμβριο του 2021 ότι το έργο οριστικά θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου του 2022 και η διώρυγα θα επαναλειτουργήσει στις αρχές του καλοκαιριού του ίδιου έτους.

Το Υπουργείο Υποδομών λίγες μέρες μετά ανακοινώνει ότι ξεκινά τη δημοπράτηση των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών, προϋπολογισμού 34 ΕΚΑΤ. € και πως τα έργα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2022 και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους (και όχι αρχές καλοκαιριού). 

Παρά δε την ύπαρξη αναδόχου από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. 

Τέλος, ο Περιφερειάρχης, κ. Π. Νίκας, πρόσφατα, στα μέσα Ιανουαρίου του 2022 κι ενώ δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία, μας καθησυχάζει ότι είναι εφικτός ο στόχος να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι η διώρυγα.

Επειδή ο Ιανουάριος που ήταν ο απώτατος χρονικά σταθμός για το ξεκίνημα των εργασιών αποκατάστασης της διώρυγας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έχει ήδη περάσει και οδεύουμε στα μέσα του Φλεβάρη, χωρίς τίποτα ακόμα να κινείται, καλό είναι οι αρμόδιοι και “άριστοι” του επιτελικού κράτους να μας απαντήσουν υπεύθυνα:

1) Πώς ο προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης από 9 εκατ. € που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2021 εκτοξεύθηκε στα 34 εκατ. € το Δεκέμβριο του ίδιου έτους;

2) Πότε ακριβώς προβλέπεται η εγκατάσταση του αναδόχου και η έναρξη των εργασιών στο κανάλι και πότε προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου την επαναλειτουργία της διώρυγας;

Έως ότου υπάρξει σαφής απάντηση στα ερωτήματα, καλό είναι τα κυβερνητικά στελέχη να πάψουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας με αντιφατικές και κατευναστικές δηλώσεις.

Γιώργος Δέδες

Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Επικεφαλής παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”

Google+ Linkedin