Απεβίωσε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ – η «ψυχή» της Αρχαίας Νεμέας

Απεβίωσε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ – η «ψυχή» της Αρχαίας Νεμέας

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους που εργάστηκαν στην Ελλάδα και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανάδειξη των θησαυρών της Νεμέας, ο Στέφανος Μίλλερ, πέθανε σήμερα Τετάρτη, 11 Αυγούστου ,σε ηλικία 79 ετών. Ο Μίλλερ ανέσκαψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ενώ υπήρξε και η ψυχή της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων. Η είδηση γέμισε θλίψη τον χώρο της αρχαιολογίας, του πολιτισμού και όσους τον γνώριζαν ή είχαν συνεργαστεί μαζί του.

O Στίβεν Μίλλερ, που αργότερα έγινε Στέφανος, γεννήθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και έκανε το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Επειτα από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες (38 χρόνια) στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 180 στρεμμάτων, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, ήταν καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Εχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία, κάποια μάλιστα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, όπως π.χ. το Nemea II: The Early Hellenistic Stadium (University of California Press, 2001). Το 2020 κυκλοφόρησε το δίτομο βιβλίο του «Η Νεμέα και εγώ» από τις εκδόσεις Καπόν, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τα 46 χρόνια των αρχαιολογικών ανακαλύψεών του, έρευνας, όπως και αδιάκοπων προσπαθειών για την ανάδειξη και προστασία της αρχαίας Νεμέας. Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2005, με προεδρικό διάταγμα, ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε έλληνας υπήκοος.

Google+ Linkedin