“Έφυγε” από τη ζωή ο λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας

“Έφυγε” από τη ζωή ο λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός τραγουδιστής, Σταμάτης Κόκοτας έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Νοσηλευόταν από τις 19 Σεπτεμβρίου ,συγκεκριμένα είχε εισαχθεί σε παθολογική κλινική στο Ασκληπιείο της Βούλας μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Ωστόσο, η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τελικά τα ξημερώματα «έφυγε» από τη ζωή.

Η ζωή του…

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στο Αγρίνιο, στις 23 Μαρτίου 1937, κάνοντας μεγάλη καριέρα στον χώρο του τραγουδιού, ειδικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970. Τότε δηλαδή που συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά..

Πολύ νωρίς ο Κόκοτας έρχεται σε επαφή με το υλικό του Μίκη Θεοδωράκη, αφού στα 1963-64 ηχογραφεί στη Γαλλία το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, παίζοντας μάλιστα μπουζούκι ο ίδιος. Η επόμενη καταγραφή της φωνής του σε τραγούδια του Μίκη, γίνεται βέβαια σχεδόν 20 χρόνια μετά, στο δίσκο «Τα Μεγάλα Τραγούδια» (1984), όπου ο Κόκοτας τραγουδά τα «Χρυσοπράσινο φύλλο», «Είχα φυτέψει μια καρδιά», «Δρόμοι παλιοί» και «Το φεγγάρι κάνει βόλτα».

Όταν ο Κόκοτας τραγούδησε με την Πιάφ

Τα πρώτα χρόνια ως νεαρός τραγουδιστής δούλευε στο Παρίσι ενώ είχε τραγουδήσει με την Εντιθ Πιάφ και γνώριζε τη Μπριζίτ Μπαρντό, τη Ρόμι Σνάιντερ. «Έλεγα όλων των ειδών τα τραγούδια, γαλλικα, ισπανικά, ελληνικά, άγνωστος εδώ, φτασμένος εκεί. Είχα όμως την τύχη να με ακούσει ο μεγάλος λάτρης της λαϊκής μουσικής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, σ’ ένα ταξίδι του ήρθε και στην παριζιάνικη μπουάτ όπου τραγουδούσα και έτσι ξεκίνησαν όλα» είχε πει ο Σταμάτης Κόκοτας.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του, ενώ είχε ασχοληθεί και με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μάλιστα ειχε και μία ζηλευτή συλλογή από ακριβά αγωνιστικά αυτοκίνητα στην κατοχή του , όπως η περίφημη Lamborghini που φέρεται να ήταν δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση , ο οποίος ήταν φανατικός θαυμαστής του.

Σε συνέντευξή του το 2013 είχε πει «Τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Καθόλου. Η πορεία μου, άλλωστε, αυτό δείχνει. Πολλές φορές τον ξεπέρασα και πλέον δεν με φοβίζει – έχω «πληρωθεί» στη ζωή μου απ’ όλας και καθ’ όλας τας απόψεις»

Google+ Linkedin