Ένοχο πανικό βλέπει ο Καραβάς πίσω από την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ένοχο πανικό βλέπει ο Καραβάς πίσω από την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με επιθετική ανακοίνωση και ευθείες βολές για υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σπύρος Καραβάς συνεχίζει το σφυροκόπημα της δημοτικής αρχής του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης , εγκαλώντας την αυτή τη φορά , μέσα από το νέο site της παράταξης, τόσο για έλλειμμα στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό δράσεων όσο και για ελλείμματα δημοκρατικής λειτουργίας.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ορίζοντες Δημιουργίας»

Η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου την 09/11 ήταν ακόμα μια απόδειξη του πανικού στον οποίο έχει περιέλθει ο κ. Τσιώτος αλλά και της αντίληψης που έχουν για το Δημοτικό Συμβούλιο και τις αρμοδιότητες του.

Πως θα μπορούσε άλλωστε να εκληφθεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός  του 2022 έχει τροποποιηθεί κατά 32,6% μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας ακόμα και το 21,4% του 2021; Αν δεν είναι αυτό απόδειξη πανικού και πλήρους αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η δημοτική αρχή καταδεικνύοντας ταυτόχρονα το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Τσιώτος προετοιμάζει την «απόδραση» του από τα δημοτικά πράγματα. Οφείλουν να κατανοήσουν όμως τόσο ο ίδιος όσο και αυτοί οι λίγοι που ακόμα τον στηρίζουν, ότι η πολιτική «να κάνουμε όπως-όπως ότι προλαβαίνουμε όπως προλαβαίνουμε» είναι και καταστροφική και αφήνει ως παρακαταθήκη ελλείμματα δημοκρατικής λειτουργίας.

Αναλυτικότερα:

Στο θέμα της γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των έργων προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου η Δημ. Αρχή

  • αποδέχθηκε την αποσπασματικότητα της μελέτης,
  • ανερυθρίαστα, γνωμοδότησε υπέρ αυτής
  • αδιαφόρησε για τη διαφύλαξη και προστασία των περιοχών του Μελισσίου, της Συκιάς, των Αριστοναυτών και του «Πευκιά».

Η προάσπιση του δημοτικού δημοσίου συμφέροντος και των ιδιωτικών περιουσιών περιορίστηκε στη διατήρηση εσωτερικών κομματικών μικροσκοπιμοτήτων και ισορροπιών ευελπιστώντας στη σύνταξη μιας νέας μελέτης για τις περιοχές που αποδέχθηκε ότι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Χωρίς να μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση του εάν η αποσπασματική προστασία των περιοχών της μελέτης αυξήσουν βραχυπρόθεσμα περισσότερο την καταστροφικότητα των μη προστατευόμενων περιοχών, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε αρνητικά ζητώντας τη διεκδίκηση συνολικής μελέτης.

Η παράταξή μας ζήτησε την επιστροφή της μελέτης και τη σύνταξη συμπληρωματικής εκτιμώντας ότι αυτό δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποίησης και είναι εφικτό του να γίνει αποδεκτό.

Για τα θέματα της αλλαγής του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και της απ΄ ευθείας ανάθεσης των 3.600.000 ευρώ για την αγροτική οδοποΐα θεωρούμε ότι αποτελούν ζητήματα ειδικής βαρύτητας και για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε άμεσα με νέα δελτία τύπου.

Διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι ο Δήμαρχος εμφανίζει το φαινόμενο: «φοβικό σύνδρομο δημοκρατικού ελέγχου». Και εξηγούμε:

Η παράταξη μας ως όφειλε κατέθεσε ερώτημα για την κατασκευή του ανοικτού γηπέδου μπάσκετ των Ροζενών με το οποίο ζητήσαμε ενημέρωση για τα εξής:

  1. Σε ποια εργολαβία έχει ενταχθεί το έργο,
  2. Τι προϋπολογισμό έχει,
  3. Ποιος είναι ο εργολάβος
  4. Με ποια διαδικασία θα πληρωθεί ο εργολάβος.

Τι το φυσιολογικότερο;

Η Δημαρχιακή απάντηση μεταξύ των άλλων ήταν ότι η επερώτηση αυτή υποκρύπτει το ερώτημα του εάν και κατά πόσον υπάρχει μελέτη και σχετικό συμφωνητικό!

Ενώ λίγο αργότερα εμβρόντητοι ακούσαμε ότι βασική προϋπόθεση της αντιπολίτευσης είναι να κρύβει τη στεναχώρια της όταν υλοποιούνται έργα!

Κατανοούμε τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει ο κ. Τσιώτος. Κατανοούμε επίσης τις δημοκρατικές του ευαισθησίες και την φιλοσοφία με την οποία συμμετέχει στην Αυτοδιοίκηση. Μας απέδειξε πόσο υποκριτική είναι η στάση του όταν

  • ζητά αντιπολιτευτικές προτάσεις υποστηρίζοντας το διττό ρόλο της αντιπολίτευσης (1:58΄: 10΄΄ της συνεδρίασης).
  • όταν μας νουθετεί για την παροχή δωρεάν τεχνικών μελετών για έργα
  • και λίγο μετά (2:47΄:54΄΄) δηλώνει απερίφραστα ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξής μας.

Πόσο υποκριτής μπορεί αλήθεια να είστε?

Οι αστειότητες περί «Πουαρώ» κλπ επιστρέφονται καθότι δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο συζήτησης ενός Δημ. Συμβουλίου. Η «καραμέλα» ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αντιπολιτευτική μας στάση έχει πλέον λιώσει! Η προσπάθεια για τη μεταβίβαση των ευθυνών στην αντιπολίτευση και το «παραμυθάκι» των εμποδίων δεν πείθει κανένα.

Ο περιορισμός δικαιωμάτων και αντιπολιτευτικού ρόλου σε σχέση με τη λειτουργία του δημοκρατικού ελέγχου δεν μπορεί να επιτευχθεί.  Όλη η αντιπολίτευση έχει εκφράσει επανειλημμένως μέχρι σήμερα την άποψη ότι η δημοτική αρχή έχει απαξιώσει και συνεχίζει να απαξιώνει το ρόλο του Δημ. Συμβουλίου.

Οφείλεται να κατανοηθεί και έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι θα συνεχίσουμε εντονότερα την προσπάθεια για την άσκηση του δικαιώματος του δημοκρατικού ελέγχου.

Ο Δήμος μας βαδίζει ασθμαίνοντας! θεωρούμε ότι οι δημοτικές πολιτικές απαιτούν όραμα, τόλμη και συνέργειες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σχέσεων ήθους, σεβασμού και ειλικρίνειας με τους δημότες.

Ζητάμε αποτελεσματικό Δήμο, θέλουμε να τον αλλάξουμε και θα τον αλλάξουμε!

 

Google+ Linkedin