Ένα νέο Φεστιβάλ – Φόρος τιμής στον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας

Φόρος τιμής στον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας.Παιχνίδι μνήμης και τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, συνεργασίας και δικτύωσης, γεύσης και διατροφής.Αφορμή και έμπνευση δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

 

Ένα νέο Φεστιβάλ έρχεται από 5-20 Οκτώβρη στο Αίγιο ,στοχεύοντας μέσα από διάφορες δράσεις πολιτισμού να λειτουργήσει ως εφαλτήριο καλλιτεχνικής προσέγγισης  της σημαντικότητας των παλιών Πριμαρολίων, της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας καθώς και της εγγραφής της από το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατά τον 19ο αιώνα, κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πόλεις όπως το  Κιάτο,η Πάτρα,το Αίγιο,η Κόρινθος,το Κατάκολο,η Ζάκυνθος,το Ληξούρι,η Καλαμάτα ήταν τα λιμάνια που γέμιζαν τα πλοία με τη μαύρη σταφίδα. Τα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια με την νέα σοδειά, με την καλύτερη σταφίδα, έφευγαν μέσα σε γιορτές και μουσικές, γεμάτα όνειρα για καλές τιμές, καλύτερη ζωή και ανταμοιβή των κόπων των παραγωγών, με προορισμό τις αγορές της Ευρώπης που περίμεναν το πολύτιμο προϊόν.

Η υψηλή ποιότητα της μαύρης σταφίδας την έκανε περιζήτητη και πολύτιμη στο εξωτερικό.

Λίβερπουλ, Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Αμβούργο, Οδησσός. Τα λιμάνια της μαύρης σταφίδας υποδέχονταν τον θησαυρό της Ελλάδας, σε ένα άτυπο δίκτυο των θαλάσσιων δρόμων της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

Το φεστιβάλ «Πριμαρόλια – Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ υποστηρίζεται και από το πρόγραμμα LEADER/CLLD (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Αιγίου και, κυρίως, σε διατηρητέα κτήρια και σταφιδαποθήκες. Στόχος αρχικός είναι η θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων σε ένα κεντρικό ετήσιο φεστιβάλ, η υλοποίηση δράσεων όλον τον χρόνο και η ανάπτυξη διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικής δικτύωσης με τις πόλεις-λιμάνια της μαύρης σταφίδας. Απώτερος στόχος είναι η εξάπλωση των εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές της σταφίδας, προσαρμοσμένες στην τοπική ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα κάθε περιοχής.

Google+ Linkedin