Άγιος Σάββας: «Το νοσοκομείο το έκλεισε ο κορωνοϊός ή η Διοίκηση έκλεισε τον κορωνοϊό μες στο νοσοκομείο; »

Άγιος Σάββας: «Το νοσοκομείο το έκλεισε ο κορωνοϊός ή η Διοίκηση έκλεισε τον κορωνοϊό μες στο νοσοκομείο; »
Το νοσοκομείο το έκλεισε ο κορωνοϊός ή η Διοίκηση έκλεισε τον κορωνοϊό μες στο νοσοκομείο;
Με σκανδαλώδη νούμερα συνεχίζουμε να λέμε πως ‘’δουλεύει’’ ο Άγιος Σάββας. Την Πέμπτη 11/12, γύρω στις 50 από τις 270 περίπου ενεργές κλίνες (σε σύνολο 450 που θα έπρεπε να λειτουργούν) νοσήλευαν ασθενείς, ενώ έγινε διανομή από τα μαγειρεία 60 περίπου μερίδων φαγητού στα τμήματα, έγιναν 3 χειρουργεία, ενώ σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα και τις διοικητικές υπηρεσίες υπήρχαν καταγεγραμμένα κρούσματα. Τα 7 χειρουργεία για τα οποία πανηγυρίζει η διοίκηση και το υπουργείο ότι έγιναν την Παρασκευή 11/12 αφορούν μικρά χειρουργεία ημέρας που πραγματοποιήθηκαν στο Παράρτημα εκτός του κεντρικού κτιρίου και που δεν χρίζουν ΜΕΘ. Σε ομαλές συνθήκες πραγματοποιούνται πάνω από 30 στο σύνολο.
Κλειστά παραμένουν τα νοσηλευτικά τμήματα: Κ4 (βραχεία νοσηλεία), Κ5 (θέσεις για ασθενείς των Θωρακοχειρουργών, των Παθολόγων, της Χειρουργικής Ογκολογικής και της Πλαστικής κλινικής), ΒΔ3 (Χειρουργικό Ογκολογικό τμήμα), ΒΔ4 (Β Παθολογική) και υπολειτουργεί το ΒΑ4 (Πλαστική και Γυναικολογική κλινική), η Μηχανογράφηση, το τμήμα Πληροφορικής. Η Χειρουργική Ογκολογική κλινική έχει δύο γιατρούς για τα επείγοντα όπως και η Πλαστική, το Ενδοσκοπικό- Γαστρεντερολογικό, η Κλινική Μαστού χειρουργεί στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και δεν κάνει εισαγωγές στο κεντρικό κτίριο, δύο από τους 4 θωρακοχειρουργούς νοσούν. Ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.
Κρούσματα εμφανίστηκαν σε όλα τα τμήματα με πρόσφατο στο Αιματολογικό Εργαστήριο που δεν μπαίνει σε καραντίνα και συνεχίζουν να κάνουν οι τεχνολόγοι αιμοληψίες στους ορόφους. Με αυτή την εικόνα είναι προφανές ότι η υπόλοιπη τακτική και έκτακτη λειτουργία του νοσοκομείου έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ή έχει ακόμα και σταματήσει. Παρ’ όλα αυτά είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα στο προσωπικό, ο αριθμός των εργαζομένων σε καραντίνα και να μην εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών σε όλους τους εργαζομένους ενός τμήματος από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και σοβαρή απολύμανση.
Οι παθολογικές κλινικές (Α και Β) και η μία εκ των δύο Ογκολογικών κλινικών συνεχίζουν να υπολειτουργούν χωρίς γαστρεντερολογικές και χειρουργικές εκτιμήσεις επί της ουσίας. Με γιατρούς που είναι σε αναμονή για το πότε θα θετικοποιηθούν. Αναβάλλονται προφανώς χημειοθεραπείες καρκινοπαθών που χρειάζονται νοσηλεία, ενώ συνεχίζονται για την ώρα οι χημειοθεραπείες και άλλες θεραπείες και επεμβάσεις στο Κ.Η.Ν.
Ταυτόχρονα, δεκάδες συνάδελφοι από την καθαριότητα (καθαρίστριες και εργάτες) νοσούν ή είναι σε καραντίνα, σε σημείο που δύσκολα να βγαίνουν οι βάρδιες. Στο τμήμα της κουζίνας έχει γίνει, εδώ και κάποιες μέρες, έκτακτη σύμβαση 2 εβδομάδων με εταιρία Catering αντί να προσλάβουν κατεπειγόντως μόνιμες τραπεζοκόμες. Μάλιστα ενώ στη σύμβαση απαιτείται καθημερινό αρνητικό rapid test η εταιρεία ακόμα και αυτό το έχει ήδη καταπατήσει. Τα νέα για νέους συναδέλφους που νοσούν είναι καθημερινά .
Είναι προκλητικό να βγαίνει δελτίο τύπου από την Διοίκηση του νοσοκομείου και να πανηγυρίζει για τη λειτουργία του μεγαλύτερου και πιο εξειδικευμένου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας σαν να ήταν επαρχιακό κέντρο υγείας! Όσο και να προσπαθούν με δημοσιεύματα να πείσουν πως έχουν τον έλεγχο και βαίνουν όλα καλώς, οι εργαζόμενοι μόνο μπορούν να πουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι εκείνοι ευθύνονται για την κατάρρευση του νοσοκομείου γι’ αυτό και έστειλαν τον Σύψα άρον-άρον για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Κι αυτή είναι μία εικόνα που δυστυχώς, έρχεται από πολλά νοσοκομεία πανελλαδικά.
Παρά τις προειδοποιήσεις του σωματείου από το πρώτο κιόλας κύμα πως οι ασθενείς μας έχουν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν και χρειάζονται ενισχυμένα μέτρα προστασίας, δηλαδή προσλήψεις και υλικά, η απάντηση ήταν πως προτεραιότητα έχουν τα νοσοκομεία αναφοράς γιατί το δικό μας προφανώς νοσηλεύει ασθενείς κατώτερης κατηγορίας!
Και σαν μην έφτανε η αντιμετώπισή μας σαν αναλώσιμους, τα αντανακλαστικά της Διοίκησης στα πρώτα κρούσματα ήταν τιμωρητικά! ΕΔΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές που νόσησαν, νοσηλεύτηκαν, εξέθεσαν τους οικείους τους σε κίνδυνο και κάποιοι τους έχασαν για πάντα.
Οι εκκλήσεις του σωματείου για νέες μόνιμες προσλήψεις, συχνά μαζικά τεστ στο προσωπικό, άφθονες μάσκες, γάντια κλπ κι όχι με το σταγονόμετρο, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το νοσοκομείο, απαντήθηκαν με κλιμάκωση των τιμωριών: εισήγηση προς το Υπουργείο να απομακρυνθεί από το νοσοκομείο μας ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Καταραχιάς. Προηγήθηκαν απειλές από την ΥΠΕ που έγιναν πράξη.
Η οργή ξεχειλίζει. Είμαστε οργισμένοι γιατί αυτή τη μάχη τη δίνουμε χωρίς υποστήριξη (ενδεικτικός ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός για την υγεία), οργή για τ’ ότι μένουν πίσω οι θεραπείες και τα χειρουργεία των καρκινοπαθών ασθενών μας, οργή για τ’ ότι αποδίδονται ευθύνες σε όλους εμάς κι όχι στους πραγματικούς υπαίτιους της κατάστασης- τη Διοίκηση και το Υπουργείο, οργή γιατί ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική μας δράση στο πρόσωπο του προέδρου του σωματείου μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διώκουν τον πρόεδρο που είναι η φωνή όλων μας. Η απόπειρα της προηγούμενης Διοίκησης κατέληξε στην καρατόμηση της ίδιας. Κάτω τα χέρια! Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις για να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις εξαιρετικές μας υπηρεσίες, όπως μόνο εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε.
Δίνουμε μεγάλο ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 15 του Δεκέμβρη, 12μες στην πλατεία Κλαυθμώνος, με στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι την λήξη του ωραρίου. Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους του υγειονομικούς και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αντιστέκονται στον θανατερό προϋπολογισμό.
Είμαστε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί, θα νικήσουμε!
…………………………………………………….ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ………………………………………………………………Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ……………………………………………….ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ
Google+ Linkedin