Χρηματιστηριακό κραχ για τη στέβια Γιαννιτσών στις ΗΠΑ

Το αμερικάνικο όνειρο, οι επενδύσεις στη… Γκάνα η κατάρρευση και ο έλεγχος από τις χρηματιστηριακές αρχές

Όνειρο ήταν;   Εφιάλτης;

Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα μετά τη χρηματιστηριακή κατάρρευση της φιλόδοξης προσπάθειας του κ. Κερασίδη από τα Γιαννιτσά να κατακτήσει το μαγικό κόσμο των Αμερικάνικων αγορών έστω και μέσω της αγοράς των Pink sheets.
Έφτασε από τα 150 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση να κοστίζει λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.
Κι όμως μέσα σε λίγες ημέρες η εταιρία που αποκάλυψε το bankingnews ότι με 24 στρέμματα περιουσία στα Γιαννιτσά και με υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις στην καλλιέργεια και μεταποίηση στέβιας
Βέβαια στο μεσοδιάστημα έγιναν πολύ υψηλές συναλλαγές που φαίνεται να απασχολούν τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ οι οποίες είναι γνωστό ότι δεν… αστειεύονται.
Η μετοχή της εταιρίας ξεκίνησε να κατρακυλά από τις 18 Σεπτεμβρίου ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου έχασε το 80% της αξίας της.
Έτσι πλέον διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 7 σεντ του δολαρίου ή με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 5 εκατ. δολάρια (χαμηλό 5 σεντ του δολαρίου) ενώ είχε φτάσει πριν λίγες ημέρες να αποτιμάται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.
Ήδη τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την αγορά των pink sheets μιλούν για κακό χρηματιστηριακό marketing επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι χρηματιστηριακές αρχές έθεσαν υπό έλεγχο τη συμπεριφορά της μετοχής της Home Recipies η οποία μάλιστα πρόκειται να αλλάξει όνομα.
Η κατάρρευση της μετοχής δεν αποφεύχθηκε ούτε από την αλλαγή ονόματος ούτε από την ανακοίνωση ότι συνεστήθη joint venture στη Γκάνα με την West African Stevia Company αγνώστων λοιπών στοιχείων για την καλλιέργεια 500 στρεμμάτων στέβια που θα αυξηθεί σταδιακά σε 25.000 στρέμματα.
Ούτε φυσικά οι μεγαλεπήβολές δηλώσεις του κ. Κερασίδη για το γεγονός ότι η συγκομιδή της στέβια στην Γκάνα γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο ενώ στην Ελλάδα με τις «ίδιες κλιματολογικές συνθήκες» δύο φορές το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews για τη συγκεκριμένη υπόθεση δύο χωράφια 24 στρεμμάτων περίπου στα Γιαννιτσά, μπήκαν στις αμερικάνικες χρηματιστηριακές αγορές και συγκεκριμένα στα pink sheets δηλαδή τις μετοχές που δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από πλευράς υποχρέωσης ενημέρωσης.
Και αυτό μάλιστα έγινε μέσα λίγες ημέρες.
Ειδικότερα στις 12 Αυγούστου του 2017 ιδρύεται στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά η Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Stevva Ltd με κεφάλαιο 1.000 ευρώ και μέτοχο τον κ. Κερασίδη Θεόδωρο του Ηλία και αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία και εμπόριο προϊόντων στέβια.
Σύμφωνα όμως με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς η Stevva έχει αγοράσει την ίδια ημέρα 24 στρέμματα περίπου από τον κ. Κερασίδη Ηλία (τι σχέση έχει με τον ιδιοκτήτη της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ;) έναντι του ποσού των 43.200 ευρώ.
Μάλιστα επισυνάπτεται και αποτίμηση των χωραφιών με αξία 52.800 ευρώ η οποία έχει ημερομηνία 11 Αυγούστου από Κτηματομεσιτικό γραφείο ονόματι «Κτίσμα και γη».
Στις 14 Αυγούστου έχουμε την επόμενη κίνηση όπου ανακοινώνεται η εξαγορά της Stevva από την εισηγμένη στην αγορά OTC των ΗΠΑ στην κατηγορία των Pink Sheets την Homie Recipes (HOMR) η οποία είχε ως αντικείμενο τις… συνταγές μαγειρικής.
Η εξαγορά γίνεται με ανταλλαγή μετοχών και για το σκοπό αυτό ο κ. Κερασίδης λαμβάνει 45 νέες μετοχές ενώ ακυρώνονται 39 εκατ. μετοχές από τις υφιστάμενες 68,8 εκατ. μετοχές με συνέπεια να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της εισηγμένης Home recipes η οποία με την σειρά της ελέγχει το 100% της ελληνικής Stevva.
Σύμφωνα με το Βιογραφικό του κ. Κερασίδη που έχει προσκομιστεί στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι κάτοχος MBA (προφανώς έτσι μεταφράζεται το πτυχίο του ΤΕΙ Σερρών) και έχει θητεία ως Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Πέλλας (Agricultural Cooperative Stevia Pellas) από το 2012 έως σήμερα.
Από το 2011 έως το 2012 ήταν διαφημιστής στο on line κατάστημα mpeskaiesy;;; ενώ από το 2007 έως το 2010 ήταν Agriculture technician στις φάρμες Κερασίδης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Google+ Linkedin