Χάος στη Βηρυτό – Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Χασάν Ντιάμπ

Χάος στη Βηρυτό – Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Χασάν Ντιάμπ

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού σήμερα, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις ταραχές ανήλθε σε 172.

https://twitter.com/i/status/1292129687578316800

Δεκάδες διαδηλωτές στο Υπουργείο Εξωτερικών φωνάζουν «Η Χεζμπολάχ είναι τρομοκράτες» και «ο Νάμπι Μπέρι» είναι κακοποιός.

Συγκεκριμένα το πλήθος κατέλαβε ένα τμήμα του κτιρίου και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε «Η Βηρυτός είναι μία αποστρατικοποιημένη πόλη» και «η πρωτεύουσα της επανάστασης». Σημειώνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς στις διαδηλώσεις σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέιται το Reuters με βάση αναφορές της τοπικής αστυνομίας.

Ο λιβανέζικος στρατός στέλνει δυνάμεις στο σημείο όπως ανέφερε το Σάββατο το λιβανέζικο κανάλι Al-Jadeed. Παράλληλα, βίντεο καταγράφει εικόνες χάους με πυκνό καπνό να φαίνεται στον ορίζοντα της πόλης.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μετά τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από τέσσερις ημέρες.

Ο πρωθυπουργός προτείνει πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου,Χασάν Ντιάμπ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού κι ενώ διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών έως ότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ.«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Δείτε φωτογραφίες από Associated Press:

Google+ Linkedin