“Τσουνάμι” πολιτικών αντιδράσεων προκαλεί η πραξικοπηματική τροπολογία για τα Επιμελητήρια

“Τσουνάμι” πολιτικών αντιδράσεων προκαλεί η πραξικοπηματική τροπολογία για τα Επιμελητήρια

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η αιφνιδιαστική, εκπρόθεσμη και αντισυνταγματική βουλευτική τροπολογία για τα επιμελητήρια , που ευτελίζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικής και πολιτικής διαδικασίας καταστρατηγεί την αυτοτέλεια τους και τα μετατρέπει σε πεδίο μικροπολιτικών παιχνιδιών των «αρίστων» αποστατών!

Την ωμή κυβερνητική παρέμβαση , καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο και οι γραμματείς των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής , ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την επίμαχη τροπολογία που αφήνει αίολη την διάρκεια της θητείας των Διοικητικών Επιτροπών , μετατρέποντάς τες σε ομήρους της μιας ψήφου!

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση και των αναπληρωτών Τομεαρχών Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη​

Με αιφνιδιαστική, εκπρόθεσμη και αντισυνταγματική βουλευτική τροπολογία, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανατρέπει το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στα Διοικητικά Συμβούλια να εκλέγουν οποτεδήποτε νέες Διοικητικές Επιτροπές με οριακή πλειοψηφία 50% συν 1%, αντί των 4/5 των μελών τους που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Αυτή η πραξικοπηματική τροπολογία επί της ουσίας αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Επιμελητηρίων και αλλοιώνει τον ρόλο και τη φυσιογνωμία τους. Εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις της επιμελητηριακής κοινότητας σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μια ακόμα απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της ΝΔ τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Καλούμε το Υπουργείο, έστω και εκ των υστέρων, να αναθεωρήσει τη θέση του και να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.

Κοινή ανακοίνωση Μιχάλη Κατρίνη, Υπεύθυνου Ανάπτυξης και Επενδύσεων & Στ. Κομνηνού Γραμματέα Τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας του Κινήματος Αλλαγής

Ευτελίζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικής και πολιτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση μειώνει στο ελάχιστο την απαραίτητη πλειοψηφία στα ΔΣ των επιμελητηρίων (από το διευρυμένο ποσοστό των 4/5 στην απόλυτη πλειοψηφία) ώστε να διευκολυνθεί η αντικατάσταση των Διοικητικών Επιτροπών τους.

Και όλα αυτά έγιναν με εκπρόθεσμη τροπολογία βουλευτή της Ν.Δ., το απόγευμα της Παρασκευής (21 Μάϊου 2021), λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο  για τη φαρμακευτική κάνναβη στην ολομέλεια, μόλις δύο μήνες μετά το Ν.4782, που θεσμοθέτησε αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία. Η συμπαιγνία ήταν προφανής αφού η τροπολογία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όχι όμως από το Κίνημα Αλλαγής.

Ρωτούμε την κυβέρνηση, προς τι αυτή η σπουδή για να μειώσει την αναλογικότητα στη διαμόρφωση των οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων που καλούνται να εκφράσουν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και όχι συνδικαλιστικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα;

Αν πράγματι ο σκοπός της τροπολογίας ήταν να διευκολύνει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων (πχ Προϋπολογισμός), αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά με την ανάθεση στο ίδιο το ΔΣ της ευθύνης, στις περιπτώσεις που η Διοικητική Επιτροπή δεν συγκέντρωνε τον απαραίτητο συσχετισμό.

Η ρύθμιση αυτή εγείρει σαφώς ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αφού μεταβάλει στη διάρκεια της θητείας βασικές αρχές λειτουργίας, καταστρατηγώντας τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Επιπλέον επιδιώκει τη χειραγώγηση της διαφορετικής άποψης, στην πραγματικότητα οδηγεί σε αδυναμία διοίκησης, αφού ανά πάσα στιγμή, η απόλυτη πλειοψηφία θα μπορεί να αλλάζει υπέρ της μιας πλευράς ή της άλλης με διαφορά μιας ψήφου.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την τροπολογία αυτή.

 

 

Google+ Linkedin