Τριγμούς σε επίπεδο κορυφής φέρνει η ”αμερικάνικη άνοιξη”

Τριγμούς σε επίπεδο κορυφής φέρνει η ”αμερικάνικη άνοιξη”

Παρά την αυστηροποίηση μέτρων για αντιμετώπιση της διογκούμενης μαζικοποίησης  της ”αμερικάνικης άνοιξης” το κίνημα συνεχώς διεθνοποιείται ,καθώς μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές χώρες από Καναδά ως τη Σκανδιναβία και τη Ν Ζηλανδία και κορυφώθηκαν με επεισόδια χθες σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας,όπως το Παρίσι ,η Λιών και η Λίλ. Επεισόδια όμως είχαμε και στην Αγγλία ,στο Λονδίνο  ,μετά από τις διαδηλώσεις στο Hyde Park ,μάχες σώμα με σώμα πραγματοποιήθηκαν στην Downing Street.

Στις ΗΠΑ 26 Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει την Εθνοφρουρά τους, με σχεδόν 80 περιοχές να εφαρμόζουν απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω των διαδηλώσεων μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.Το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 4.400 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Associated Press.

Mαζικές κι αθρόες συλλήψεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. 

Η αστυνομία των ΗΠΑ έχει συλλάβει περισσότερους από 9.300 άτομα στις 8 μέρες των βίαιων διαδηλώσεων. Στο μεταξύ ο Τραμπ παραδέχθηκε το ταπεινωτικό γι αυτόν ότι την Παρασκευή φυγαδεύθηκε στο κρησφύγετο του Λευκού Οίκου αλλά για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επικαλέστηκε ότι μετέβη για .. επιθεώρηση…

Τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σ΄επίπεδο κορυφής

Ο Υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ αποστασιοποιήθηκε από την γραμμή Τραμπ , που θέλει πάταξη του κινήματος με επιβολή στρατιωτικής πυγμής. Ο Έσπερ μιλώντας από το Πεντάγωνο δήλωσε: «Δεν υποστηρίζω την ενεργοποίηση της Πράξης Εξέγερσης (σ.σ. Insurrection Act)», , . «Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα».

Secretary of Defense Mark Esper holds a press briefing.

Δημοσιεύτηκε από Fox News στις Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά τις αποδοκιμασίες που προκάλεσε, μιλώντας για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης»«Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν».

Ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε ως «φρικτό έγκλημα» τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και δήλωσε ότι «οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες θα πρέπει να κατηγορηθούν για τον φόνο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να απομακρύνει τον Μαρκ Έσπερ από την κυβέρνηση  ;

«Μέχρι τώρα ο Υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ παραμένει στην κυβέρνηση και αν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι. Είπε ακόμα στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Εξέγερσης, αν χρειαστεί. Επίσης δήλωσε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο, την Δευτέρα. «Ήταν νωρίς το απόγευμα. Παρατήρησε ότι δεν είχε γίνει, έδωσε την εντολή», είπε, αναφερόμενη στη βίαιη εκδίωξη των διαδηλωτών από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον.

(Με πληροφορίες από: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», DPA)

Google+ Linkedin