Τρίπολη:Φόρος τιμής στους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στον Αη Θανάση
Στην ιδιοκτησία του δήμου Τρίπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου πέρασε ο χώρος πίσω από το νεκροταφείο στον Αη Θανάση στην Τρίπολη, κάτι που αποτελεί σοβαρό βήμα για να διασφαλιστούν η συντήρηση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση του ιστορικού αυτού τόπου.
Όπως σημειώνει το Παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, πρόκειται για χώρο όπου όλη τη δεκαετία του 1940 γίνονταν εκτελέσεις αγωνιστών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, επί Κατοχής έγιναν τρεις φορές ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών – αγωνιστών. Μία απ’ αυτές μάλιστα ήταν την Πρωτομαγιά του 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 40 αγωνιστές και αγωνίστριες την ίδια μέρα και ώρα που εκτέλεσαν τους 200 της Καισαριανής.
Στον ίδιο χώρο γίνονταν εκτελέσεις και μετά την Κατοχή, όπως οι εκτελέσεις των αγωνιστών – κομμουνιστών με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου – θανατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 – 1949.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ υπογραμμίζει ότι «ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα σύσσωμης της κοινής γνώμης και των φορέων του νομού Αρκαδίας, ευρύτερα της Πελοποννήσου (…) Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του ιστορικού τοπίου, ώστε να είναι προσβάσιμο από το ευρύ κοινό αλλά και να υπηρετεί τα χαρακτηριστικά στοιχεία και ποιότητες, συμβολικές και καλλιτεχνικές, μιας σημαίνουσας ιστορικής μνήμης.
Έτσι αποδίδουμε φόρο τιμής σε αγωνιστές – κομμουνιστές που η αγωνιστική τους αυταπάρνηση μέχρι και τη στιγμή της εκτέλεσής τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές, που παλεύουν για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Σε δήλωσή του ο Νίκος Γόντικας, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, σημειώνει: «Αποδίδεται φόρος τιμής σε αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους για υψηλά οράματα και ιδανικά. Γίνεται ένα σοβαρό βήμα ώστε να διασφαλιστούν η συντήρηση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση αυτού του ιστορικού τοπίου. Να είναι χώρος προσβάσιμος από το ευρύ κοινό, αλλά να υπηρετεί ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά στοιχεία και ποιότητες, συμβολικές και καλλιτεχνικές, μιας σημαίνουσας ιστορικής μνήμης».