Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν – «Ομαλή μετάβαση» υπόσχεται τώρα ο Τραμπ

Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν –  «Ομαλή μετάβαση» υπόσχεται τώρα ο Τραμπ

Τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου επικύρωσαν την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων σε δύο Πολιτείες.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Νωρίτερα, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την πρωτοβουλία ορισμένων ρεπουμπλικάνων, με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις πολιτείες της Αριζόνα και της Πενσιλβάνια.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος Τραμπ, δήλωσε πως παρότι δεν αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει «συντεταγμένη μετάβαση», σύμφωνα με ανακοίνωση στον λογαριασμό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Twitter: «Αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου». «Πρόκειται για την λήξη μίας από τις καλύτερες πρώτες προεδρικές θητείες και δεν είναι παρά η αρχή του αγώνα μας για να δώσουμε πίσω στην Αμερική το μεγαλείο της», πρόσθεσε.

Βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας η νεκρή

Η Άσλι Μπάμπιτ

Στο μεταξύ, η γυναίκα που έχασε τη ζωή της χθες στην εισβολή στο Κογκρέσο, όταν πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ονομαζόταν Άσλι Μπάμπιτ, ήταν παντρεμένη, είχε υπηρετήσει για 14 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, υποστήριζε σθεναρά τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ζούσε στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, στη νότια Καλιφόρνια, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, όπου τα μέλη του Κογκρέσου είχαν αρχίσει τη διαδικασία κύρωσης της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Ένστολοι άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου βρέθηκαν αντιμέτωποι» με τους ανθρώπους που εισέβαλαν και «κάποια στιγμή ο ένας εξ αυτών έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου» και την πέτυχε, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Διενεργείται εσωτερική έρευνα για αυτό το «τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Άλλοι τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο άνδρες, πέθαναν στον χώρο του Καπιτωλίου εξαιτίας «έκτακτων ιατρικών περιστατικών», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει αν συμμετείχαν στην διαδήλωση. Τα ακριβή αίτια των θανάτων τους θα διαπιστωθούν από τους ιατροδικαστικούς οι οποίοι θα κάνουν νεκροτομές, όπως είπε.

Βίντεο δείχνει την αστυνομία να ανοίγει τον δρόμο στους εισβολείς

Καθώς οι εικόνες από τη χθεσινή εισβολή των ακροδεξιών ομάδων στο Καπιτώλιο συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας την περιβόητη …«αμερικανική δημοκρατία», στο εσωτερικό των ΗΠΑ αποκαλύπτονται διάφορες πλευρές που ενισχύουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο που έδρασαν αυτές οι ομάδες , τις τελευταίες ώρες όλο και φουντώνουν οι φήμες ότι οι φύλακες του Καπιτωλίου βοήθησαν την είσοδο των διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν στο διαδίκτυο και βίντεο που δείχνουν τους άνδρες της US Police Capitol να ανοίγουν τα κιγκλιδώματα επιτρέποντας την είσοδο των οπαδών του Τραμπ.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Τέρανς Γκάινερ, δήλωσε στο CNBC ότι «η υπηρεσία επιβολής του νόμου απέτυχε να εξασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, επιτρέποντας στους ένοπλους ταραξίες να παραβιάσουν το κτίριο για να διακόψουν την πιστοποίηση των προεδρικών εκλογών». «Αν ήμουν εγώ υπεύθυνος για τη φύλαξη του Καπιτωλίου θα άξιζα να απολυθώ», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, εκπρόσωποι του κινήματος «Black Lives Matter», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, υπογραμμίζουν με δηκτικό τρόπο τη διαφορά αντιμετώπισης που έχουν οι δικές τους διαδηλώσεις από την αστυνομία.

«Όταν οι Μαύροι διαμαρτυρόμαστε για τη ζωή μας, συναντάμε πολύ συχνά στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς ή αστυνομία εξοπλισμένη με τουφέκια, ασπίδες, δακρυγόνα και κράνη μάχης», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση και προσθέτει: «Μην κάνετε λάθος, αν οι διαδηλωτές ήταν Μαύροι, θα είχαμε δακρυγόνα, χτυπήματα και ίσως πυροβολισμούς».

Πηγή: Associated Press

Ακροδεξιά οργάνωση είχε ανακοινώσει την εισβολή

Τα ερωτήματα ενισχύει η αποκάλυψη ότι η ακροδεξιά ομάδα «Three Percenters», η οποία συμμετείχε στα επεισόδια, ήδη από τις 21 Δεκέμβρη είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για κατάληψη του Καπιτωλίου. Σε ένα μήνυμά του προς του οπαδούς, ο αρχηγός του γκρουπ ανέφερε το σχέδιο να «στρατοπεδεύσουν» στο κτίριο για να προκαλέσουν έναν «νομοθετικό αποκλεισμό».

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, στην εισβολή συμμετείχαν μία σειρά ακροδεξιές ομάδες, όπως οι «Proud Boys», που αυτοπροσδιορίζονται ως «λευκοί σοβινιστές», οι «QAnon» ένα συνωμοσιολογικό ακροδεξιό γκρουπ, που πιστεύει ότι ο Τραμπ «μάχεται» εναντίον μιας συνωμοσίας παιδόφιλων και σωματεμπόρων του «βαθέος κράτους» και το «Σταματήστε την κλοπή», που δημιουργήθηκε με στόχο την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος με τη δικαιολογία της «εκτεταμένης νοθείας».

Το σκηνικό συμπλήρωναν αυτοσχέδιες κρεμάλες και θηλιές, καθώς και η σημαία της Συνομοσπονδίας, του στρατού των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο, που αποτελεί σύμβολο της εποχής της δουλείας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», CNN, «ABC News»)

Google+ Linkedin