Την 70ή επέπειο από την ίδρυσή της γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Την 70ή επέπειο από την ίδρυσή της γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5JZCNhdKVvE[/embedyt]

Η πολυαναμενόμενη μεγάλη παρέλαση, με την επίδειξη του τεράστιου στρατιωτικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων διήρκεσε δύο ώρες. Στην ομιλία του, ο Κινέζος πρόεδρος πέρασε το μήνυμα που ήθελε να ακουστεί με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Καμία δύναμη δεν μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του μεγάλου έθνους. Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Κίνα και τους Κινέζους από το να προχωρήσουν μπροστά με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ από την Τιενανμέν, εκεί όπου την 1η Οκτωβρίου του 1949, ο Μάο Τσετούνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Από τον επαναστάτη-σύμβολο Μάο Τσετούνγκ στον μεταρρυθμιστή Ντενγκ Σιαοπίνγκ και πλέον στον Σι Ζινπίνγκ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει περάσει από πολλές ιστορικές φάσεις και έχει μετεξελιχθεί από μια φτωχή κομμουνιστική χώρα σε μια από τις νέες υπερδυνάμεις του πλανήτη. Στον 21ό αιώνα η Κίνα του Σι Ζινπίνγκ διαφέρει κι άλλο τόσο παραδόξως μοιάζει με την Κίνα του 1949, όταν ο Μάο συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παραμένει πανίσχυρο επηρεάζοντας κάθε πτυχή του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος της τεράστιας αυτής χώρας.

Με το τέλος της ομιλίας του, ο Κινέζος πρόεδρος επέστρεψε στη θέση του για να παρακολουθήσει την πορεία των τανκς, των drones και των πυραύλων. Μεταξύ αυτών, και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος DF-41, που μπορεί να μεταφέρει αρκετές πυρηνικές κεφαλές και να φτάσει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης εποχής για την Κίνα, σύμφωνα με τη ματιά του Πεκίνου, είναι ο μεγάλος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Για την Κίνα πρόκειται για έναν νέο ψυχρό πόλεμο.Ο Σι Ζινπίνγκ όταν μιλά για τους στόχους της διακυβέρνησής του χρησιμοποιεί πιο συχνά από κανέναν άλλον τον ίδιο όρο που χρησιμοποιούσε κάποτε και ο Μάο: «αγώνας».

Όπως λένε αναλυτές πρόκειται για έναν αγώνα κατά πάντων. Πέρα από τις ΗΠΑ οι εχθροί που βλέπει η Κίνα είναι υπαρκτοί και αλλού. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Κίνα υπερασπίζεται τις εδαφικές αξιώσεις της στη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα. Παράλληλα με τον μεγαλεπήβολο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» επιδιώκει να κατακτήσει εμπορικά τον κόσμο. Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικός ο αγώνας του Σι Ζινγπίνγκ εστιάζει στο κοινωνικό επίπεδο, όπως διατείνεται, και στόχος του είναι μέχρι το 2021, τη χρονιά που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γίνεται 100 χρονών, να διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κινέζων σε σχέση με το 2010. Επίσης θέλει μέχρι το 2049, όταν θα εορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο λαός να έχει γίνει «πλουσιότερος και ισχυρότερος».

Μήπως αυτό είναι τελικά το νέο κινεζικό όνειρο;

Google+ Linkedin