Δικαιολογίες Τραμπ και εκ των υστέρων απειλές προς την Τουρκία για την επικείμενη εισβολή στη Συρία

Δικαιολογίες Τραμπ και εκ των υστέρων απειλές προς την Τουρκία για την επικείμενη εισβολή στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης της κυβέρνησής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι.

Τουρκικές δυνάμεις στη Συρία – Πηγή: Associated Press

«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη “γειτονιά” τους. Μισούν όλοι το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι το ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας!», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια μακρά σειρά Tweet, στην πρώτη αντίδρασή του αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά Tweet. «Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ», υποστήριξε ο Τραμπ, ο οποίος είχε ανακοινώσει στο τέλος του περασμένου έτους την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η απόφαση Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εντός των ΗΠΑ, από μέλη και των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική αυτή, ο Αμερικανός Τραμπ υποσχέθηκε «κατόπιν εορτής» να συνετίσει την Άγκυρα, δηλώνοντας σήμερα πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρήσει ότι κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

……………………………..Αντίθετες δηλώνουν Γερμανία και Γαλλία

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις επανειλημμένες ανακοινώσεις Τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση (…) Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει η σταθεροποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο κατανοεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην παραμεθόριο περιοχή.

Από την πλευρά της η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση. «Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στα συμφέροντα του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΝΤΑΕΣ (αραβικό ακρωνύμιο του “Ισλαμικού Κράτους”), στον οποίο ανήκει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. «Θα έβλαπτε τη σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Google+ Linkedin