Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετακομίζουν στο υπ. ΠΡΟΠΟ

Ηταν απειλή το έκανε πράξη! Πριν ακόμα κλείσει ένα εικοσιτετράωρο και μόλις οι 51 νέοι υπουργοί, υφυπουργοί κ.λπ. ορκιστούν, η πρώτη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εσπευσμένη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρεται στις συγχωνεύσεις, στις εξαφανίσεις και στις αρμοδιότητες των διαφόρων υπουργείων.

Γύρω στα μεσάνυχτα είχε πλέον αναρτηθεί το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο μεταξύ άλλων προχωράει -χωρίς κανενός είδους προηγούμενη συζήτηση και χωρίς να έχει ακόμα συγκροτηθεί η Βουλή σε Σώμα- στην εκχώρηση των πλέον βασικών τομέων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Φυλακές, νοσοκομεία φυλακών, κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών, υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων, ιδρύματα ανηλίκων, νοσοκομεία φυλακών, κοινωνικές υπηρεσίες, hot spot, κέντρα φιλοξενίας, τα πάντα μεταφέρονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και μόνο οι διατυπώσεις της αδιανόητης αυτής μεταφοράς αρμοδιοτήτων, που χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ώστε να υπαχθούν σύμφωνα με την παράδοση ολόκληρης της Ε.Ε. στην ομπρέλα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και η εναλλαγή του ποινικολόγου, διδάκτορα και ειδικού συνεργάτη του Συνηγόρου του Πολίτη (πρώην πλέον) Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής με έναν πρώην αστυνομικό, προδίδει ξεκάθαρα τις προθέσεις της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικό όλης αυτής της πρώτης και άκρως συμβολικής κίνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι η μόνη ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές ήταν εκείνη με την Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων που παρά τις όποιες επιμέρους συμφωνίες ξεκάθαρα ακόμα και οι ίδιοι έλεγαν στην ανακοίνωσή τους ότι δεν θέλουν να γίνουν χωροφύλακες.

Εύλογα μετά από αυτό αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες οι σφοδρές αντιδράσεις των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας, των Δικηγορικών Συλλόγων, των ποινικολόγων, των καθηγητών Δικαίου, των υπαλλήλων και γιατρών των φυλακών, των κοινωνικών λειτουργών, των διοικήσεων των φυλακών και των ιδρυμάτων ανηλίκων.

Ή μήπως όχι;

Απόσπασμα από το ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που θα υπογραφεί από τον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο

«Άρθρο 2 Συγχώνευση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής σε νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο νέο Υπουργείο

1. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συγχωνεύονται σε νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

2. Όλες οι υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, τα όργανα, οι θέσεις και το προσωπικό των συγχωνευόμενων Υπουργείων αποτελούν εφεξής υπηρεσίες, όργανα, θέσεις και προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάγονται επίσης οι αυτοτελείς υπηρεσίες και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι φορείς που εποπτεύονται από τα συγχωνευόμενα Υπουργεία.

3. Οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος Γενικές Γραμματείες των συγχωνευόμενων Υπουργείων αποτελούν εφεξής αντίστοιχες Γραμματείες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 4. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων Υπουργείων και των υπαγόμενων σε αυτά υπηρεσιακών μονάδων. 5. Στο νέο Υπουργείο μεταφέρονται επίσης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού που τις κατέχει, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, οι ακόλουθες υπηρεσίες: 5.1. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής […], συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των υπαγομένων σε αυτή οργανικών μονάδων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής […]

6. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οι Υπουργοί σε θέματα των μεταφερομένων στο νέο Υπουργείο υπηρεσιών, φορέων, νομικών προσώπων και αρμοδιοτήτων της προηγούμενης παραγράφου, νοείται εφεξής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

7. Μέχρι να συγκροτηθούν ενιαία υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, το προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να υπάγεται αντίστοιχα στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των συγχωνευομένων Υπουργείων ή των Υπουργείων από τα οποία προέρχονται οι μεταφερόμενες υπηρεσίες»

ΠΗΓΗ

Google+ Linkedin