Συνεχίζεται η ένταση στην Αλβανία – Ανησυχία της UNICEF για τη βία και τον κίνδυνο έκθεσης παιδιών στο Covid-19.

Συνεχίζεται η ένταση στην Αλβανία – Ανησυχία της UNICEF για τη βία και τον κίνδυνο έκθεσης παιδιών στο Covid-19.

Επεισόδια σημειώθηκαν για ακόμα ένα βράδυ στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha από αστυνομικό. Προσαγωγή 13χρονου που δεν συμμετείχε στα επεισόδια. Ανησυχία της UNICEF.

«Αν μας σκοτώσετε θα γίνομε μάρτυρες κι εσείς προδότες», «Στην Αλβανία η εξουσία και η αδικία είναι συνώνυμα» ήταν κάποια από τα συνθήματα που επικράτησαν κατά τη σημερινή διαδήλωση.

Μετά την συγκέντρωση έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, διαδηλωτές άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία η οποία απάντηση με ρίψη χημικών και δακρυγόνων ενώ αρκετοί νέοι συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, αρκετοί ήταν οι έφηβοι οι οποίοι συμμετείχαν στην χθεσινοβραδινή διαδήλωση.

Προσαγωγή 13χρονου

Το αλβανικό μέσο oranews έφερε στο φως προσαγωγή 13χρονου αγοριού, το οποίο επέμενε στην άδικη σύλληψή του και ότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια.

«Δεν ήμουν στην διαδήλωση» ακούγεται να λέει το αγόρι καθώς προσπαθεί να αντισταθεί σε αστυνομικούς που θέλουν να τον βάλουν σε ένα βαν της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, προσαγωγές πραγματοποιούνται και σε απλούς πολίτες οι οποίοι επιχειρούν να σταματήσουν τις προσαγωγές ανηλίκων.

Αντίδραση από την UNICEF

Σε μια σύντομη απάντηση την τέταρτη ημέρα διαμαρτυριών στην Αλβανία, η unicef εξέφρασε την ανησυχία της για τη βία, καθώς και τον κίνδυνο έκθεσης στο Covid-19 που είχαν παιδιά και νέοι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.

«Η UNICEF καλεί ολόκληρη την κοινωνία να διατηρήσει το δικαίωμα των παιδιών που προβλέπει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική συνάθροιση, και καλεί όλους τους φορείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το νόμο λαμβάνουν έγκαιρη κατάλληλη υποστήριξη, μέσω κατάλληλων διαδικασιών για τους νεαρούς.

«Η UNICEF καλεί ολόκληρη την κοινωνία να σεβαστεί τα βασικά μέτρα ασφαλείας για την Covid-19 και όλους τους διαδηλωτές που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία για να κάνουν αυτό το γεγονός ειρηνικό και μη βίαιο», ανέφερε η δήλωση.

Google+ Linkedin