Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν διορίζοντας μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά !

Μετά τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, προχώρησε στον διορισμό μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά !

Τον διορισμό μόνιμου ιμάμη σε οίκημα παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας, από την Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή».

Το οίκημα που έχει χτίσει ο Μουράτ Α’  βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των ανακτόρων Τοπ Καπί και αποκαλείται “Χιουνκιάρ Κασρί”, δηλαδή “περίπτερο του σουλτάνου”. Από εκεί εισέρχονταν στην Αγία Σοφία οι σουλτάνοι για να ξεκουραστούν και να περάσουν μετά στον κυρίως χώρο του ναού.

Η ισλαμική προσευχή στον χώρο αυτό, που είναι εκτός του ναού, έχει καθιερωθεί και πάλι από το 1991 και γινόταν τακτικά δύο φορές την ημέρα.

Η θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα δεν καταργήθηκε το 1935, όταν έγινε η Αγία Σοφία μουσείο, αλλά -παρ’ ότι από το 1991 γινόταν προσευχή στον χώρο αυτό που βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία- επίσημα παρέμενε κενή.

Ο νέος μόνιμος Ιμάμης ?nder Soy δήλωσε ότι τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, η φωνή του μουεζίνη θα ακούγεται πέντε φορές, ενώ έως τώρα ακουγόταν μόνο δυο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς, κίνηση που είχε προκαλέσει σάλο.

Επιμένει ο Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Για μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε τις συγκρίσεις της Τουρκίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε χθεσινή του ομιλία σε κοινοτάρχες, στο προεδρικό μέγαρο, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά:

Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε.

«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», πρόσθεσε.

 «Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάνη μαζί και με το Χατάι πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικο Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», σημείωσε.

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.

Google+ Linkedin