Συνέδριο ΚΕΔΕ: Το «συνέδριο της μεγάλης απογοήτευσης»

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Το «συνέδριο της μεγάλης απογοήτευσης»

Χωρίς απαντήσεις οι δήμαρχοι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Η μόνη δέσμευση που έλαβαν από την κυβέρνηση είναι για έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων με 107 εκατ. ευρώ. Αναπάντητα έμειναν τα πάγια αιτήματά τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα των τριήμερων εργασιών, δεν αποτυπώθηκε μόνο η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και των αυτοδιοικητικών αρχών/τοπικών κοινωνιών, αλλά και η διόγκωση των προβλημάτων των δήμων, στη διάρκεια της διετούς κυβερνητικής θητείας. Οσον αφορά τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημοτική αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο πολλαπλών (π.χ. υγειονομικών, κλιματικών, ενεργειακών) κρίσεων, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις.

Οι δήμαρχοι επανήλθαν σε πάγιες διεκδικήσεις του θεσμού, όπως η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, οι προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού, η μεταφορά αρμοδιοτήτων συνοδεία των απαραίτητων πόρων, η συμμετοχή των δήμων στον σχεδιασμό και υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξίσου έντονα ήταν τα αιτήματά τους για επίλυση ζητημάτων που «τρέχουν», όπως το ξεκαθάρισμα του τοπίου σχετικά με τις υπηρεσίες δόμησης, διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, οικονομική στήριξη των δήμων αφενός για τα ελλείμματα που προκάλεσε η πανδημία, αφετέρου για την οικονομική πίεση που επίκειται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο «αδυνατούμε να καλύψουμε», εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.

Μοναδικές «απτές» απαντήσεις στα παραπάνω ήταν η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, Στ. Πέτσα, για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 107 εκατ. ευρώ στους δήμους και η εξαγγελία του για επιπλέον πόρους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε ότι, μέχρι τέλος του 2021, θα έχει αποφασιστεί ποιες αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων θα περάσουν στους δήμους.

«Απογοητευτική η ηγεσία του υπουργείου», ήταν η κοινή συνισταμένη δημάρχων προερχόμενων (κυρίως, αλλά όχι μόνο) από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. «Δεν ακούσαμε μεταρρυθμίσεις. Ακούσαμε ρυθμίσεις στον κακό μας τον καιρό. Στον κάθε κεραυνό που έρχεται, πώς θα μπορέσουμε να επουλώσουμε το έγκαυμα;», σχολίασε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Γ. Λυμπέρης, ενώ ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», Απ. Καλογιάννης, τόνισε την ανάγκη το συνέδριο της ΚΕΔΕ να καταλήξει σε ένα «σαφές διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κυβέρνηση και το συγκεντρωτικό κράτος».

Κριτική για «χλιαρή στάση» απέναντι στην κυβέρνηση ασκήθηκε προς την πλειοψηφούσα –προσκείμενη στη Ν.Δ.– παράταξη της ΚΕΔΕ. Αν και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, στηλίτευσε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη δημοτικών έργων, λόγω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εστιάζοντας τα βέλη του στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, δήμαρχοι άλλων πολιτικών χώρων τον κατηγόρησαν για «διπροσωπία», σημειώνοντας ότι στο προχθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ –απουσία των υπουργών– ήταν πιο καυστικός.

Google+ Linkedin