Στον Θεόδωρο Τερζόπουλο το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Γιούρι Λιουμπίμοφ

Στον Θεόδωρο Τερζόπουλο το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Γιούρι Λιουμπίμοφ

Άλλη μια σπουδαία βράβευση για τον πιο «διεθνή» Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο. Αυτή τη φορά τιμήθηκε με το Διεθνές Θεατρικό Βραβείο Yuri Liubimov για το 2020. Απονέμεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ITI και το Ίδρυμα Yuri Liubimov σε μια εξέχουσα προσωπικότητα του θεάτρου, στη μνήμη του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη (1915-2014), ιδρυτή του περίφημου θεάτρου Ταγκάνκα της Μόσχας. Τις δυο προηγούμενες χρονιές το βραβείο απονεμήθηκε στον Anatoli Vasiliev και στον Tadashi Suzuki.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Θεατρικού Βραβείου Yuri Liubimov, που αποτελείται από τους Tobias Biancone (Πρόεδρο του ΙΤΙ), Katalin Lyubimova, Natalia Isaeva, Anatoli Vassiliev, αποφάσισε το 2020 να απονείμει το βραβείο στον Θεόδωρο Τερζόπουλο με το παρακάτω σκεπτικό:
«Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του θεάτρου, διεθνώς αναγνωρισμένος για το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο. Είναι διάσημος για τις σκηνοθεσίες του στο αρχαίο ελληνικό δράμα και σε σύγχρονα έργα των σημαντικότερων Ευρωπαίων και Ελλήνων συγγραφέων. Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ηθοποιούς. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και το Θέατρο Άττις, που ίδρυσε το 1985, έχουν παρουσιάσει μέσα σε 35 χρόνια περισσότερες από 2100 παραστάσεις σε όλον τον κόσμο.

Από το 2013 διευθύνει κάθε χρόνο το διεθνές θερινό εργαστήριο «Η Επιστροφή του Διόνυσου – Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου» για νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έχει βραβευτεί με πολλά θεατρικά βραβεία. Βιβλία για τη δουλειά και τη μέθοδό του έχουν εκδοθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Τουρκικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Κινεζικά, Μανδαρίνικα, Κορεάτικα και Αραβικά. Το βιβλίο της Μεθόδου του ¨Η Επιστροφή του Διόνυσου» εκδόθηκε το 2015 κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες».

Η ανακοίνωση του ρωσικού Ιδρύματος

Θεόδωρος Τερζόπουλος – Γιούρι Λιουμπίμοφ, Θέατρο Ταγκάνκα, Μόσχα 1993

 

Google+ Linkedin