Σκιαγραφώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στην Κορινθία

Με δεδομένο ότι στα κόμματα εξουσίας δύσκολα συναντάς ασταύρωτα ψηφοδέλτια και χωρίς να γνωρίζουμε τους απόλυτους αριθμούς σε μονοσταυρία και δισταυρία ,ας επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε κατά πόσο οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας έπαιξαν με τα λεγόμενα “δίπολα”  ή μπήκαν σε αυτή την εκλογική μάχη με την ψυχολογία του “ο σώζων εαυτόν σωθήτω “! 

Τα αποτελέσματα σε αριθμούς λένε ότι στις πρόσφατες εκλογές η Νέα Δημοκρατία στην Κορινθία προσέλκυσε  35.139 ψηφοφόρους από τα  84.147 έγκυρα ψηφοδέλτια,ενώ το 2015 είχε περιοριστεί σε μόλις  27.225 ψηφοφόρους. Δηλαδή αύξησε την δυναμική της κατά 7.914 νέους ψηφοφόρους .

Τα αποτελέσματα σταυρών υποψηφίων :     2019                         2015                     Διαφορά

ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ                                       15.745                         11.734                   + 4011

ΤΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                 11.012                         10.323                   +   689

ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ                              8.572                          

ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                          8.444                           8.639                   –       67

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ ΣΟΦΙΑ                                  6.139

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ                  4.648

Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να σταυρώσουν τουλάχιστον ένα υποψήφιο τότε 19.421 ψήφισαν δισταυρία ,δηλαδή μόλις το 55,27 % , και 15.718 (ποσοστό 44,73 % ) ψήφισαν μονοσταυρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” κατά βάση πήγε περίπατο !

Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από τους 8.131 σταυρούς που το το 2015 πήραν οι Καρπούζης,Μπάγκα και Σιάτος και από τους 7.914 επιπλέον ψηφοφόρους που αυτή τη φορά επέλεξαν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία  ο Νίκος Ταγαράς ουσιαστικά κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει υπέρ του μόνο 689 ψήφους ,ενώ ο Κώστας Κόλλιας δεν κατάφερε να διατηρήσει ούτε καν τους ψήφους του 2015.

Συμπερασματικά λοιπόν,και στην πολιτική επιβεβαιώνεται ότι τα γηρατειά έρχονται με όλα τα (δυσάρεστα) επακόλουθα…

Ο μόνος από τους παλιούς που κεφαλαιοποίησε το ρεύμα ΝΙΚΗΣ της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Χρίστος  Δήμας.

Εδώ ,όμως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο κ. Δήμας και το νεαρό της ηλικίας διαθέτει και το πολιτικό background να πλασαριστεί σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης μπορεί να του προσθέσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις όποιες παρεμβάσεις υποχρεούται πλέον να κάνει στα τοπικά νεοδημοκρατικά πράγματα της Κορινθίας.

Αναμφίβολα ισχυρός παίκτης από αυτές τις εκλογές αναδείχθηκε και η κ. Μαριλένα Σούκουλη,καθότι τόσο η αποδεδειγμένη πλέον δημοφιλία της όσο και η δυνατότητά της να προσελκύσει ευκολότερα τους κεντρογενής ψηφοφόρους προς τη Νέα Δημοκρατία,σε  τοπικό επίπεδο την καθιστούν το δέκα το καλό της κεντροδεξιάς παράταξης.

Αξιοσημείωτη βέβαια είναι και η παρουσία της κυρίας Σοφίας Αναγνωσταρά ,αφού με το “καλημέρα” κατάφερε να συγκεντρώσει 6.139 ψήφους προτίμησης, ποσοστό που της επιτρέπει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση (με σταυρό) να βλέπει …Βουλή !

Google+ Linkedin