Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η άρση του lockdown

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η άρση του lockdown

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η άρση του lockdown. Προς το παρόν, τα μόνα σίγουρα είναι η λειτουργία από Δευτέρα των καταστημάτων εποχικών ειδών και η παράταση απαγόρευσης στη μετακίνηση από νομό σε νομό. Όλα τα άλλα θα κριθούν από τους επιδημιολογικούς δείκτες, και το τελικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πρόβα τζενεράλε για το σταδιακό ξεπάγωμα της αγοράς παρά το λοκντάουν αποτελεί το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Την Δευτέρα ανοίγουν 110 καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη ενώ «ξεκλειδώνει» η πώληση εποχικών ειδών στα σούπερ μάρκετ.

Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας Eμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε ότι για μετάβαση σε καταστήματα εποχικών ειδών θα στέλνουμε SMS με το νούμερο 2 στο 13033.

Την ίδια στιγμή ως «άσκηση ευθύνης» για επιχειρηματίες, εργαζομένους και πολίτες χαρακτήρισε το άνοιγμα της Δευτέρας για τα εποχικά καταστήματα ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, θα κλείσουν την επόμενη κιόλας ημέρα.

Πάντως, ο προβληματισμός στην κυβέρνηση παραμένει έντονος εξ αιτίας του υψηλού φορτίου που παρατηρείται. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε δύο νέ μέτρα σύμφωνα με τα οποία δεν θα μπορούν να περνούν τα χερσαία σύνορα όσοι επιδεικνύουν θετικό τεστ, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος. Και τα δύο μέτρα έχουν άμεση ισχύ από τις 7 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν παρατηρηθούν ακραία φαινόμενα αναμένεται ότι μικρά εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, αλλά και καταστήματα παιχνιδιών, ανοίγουν πιθανότατα μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Χριστούγεννα εντός των τειχών

Όπως όλα δείχνουν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε στενό κύκλο και χωρίς να μπορούμε να μετακινηθούμε εκτός του νομού που κατοικούμε.

«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εάν τα πράγματα πάνε καλά, ίσως να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές και οι καφετέριες με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων. Μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολυχώροι ψυχαγωγίας, αναμένεται να «επανεκκινήσουν» μαζί με τους εμβολιασμούς.

«Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων

«Κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, έπειτα από εισήγηση των ειδικών.

«Για τα σχολεία συζητήθηκε εχθές. Ήταν σαφές ότι με τα επιδημιολογικά δεδομένα δε μπορούμε να ανοίξουμε στις 7/12 και θα ξανασυζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα για 14/12» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η άρση του Lockdown δείχνει να μετατρέπεται σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Οι επιστήμονες θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά με την πορεία που θα ακολουθηθεί από τις 14 Δεκεμβρίου.

Google+ Linkedin